All for Joomla All for Webmasters

Прощъпулникът е ритуал, който се прави малко след като детето проходи. По него се гадае каква ще е професията на детето. В различните краища на България прощъпулникът се нарича по различен начин – престъпулка, пощръпулник, престъпване, преходница.

Прощъпулник се прави малко след като детето проходи. Важно е да е минало малко време, така че малчуганът да прави стабилни крачки и да не се налага да го държите за ръчички, както и да не пада в опитите си да върви. Обикновено прощъпулник се прави от десетия месец до втората годинка, в зависимост от това, кога е проходило детето.

 

Днес сме наследили разнообразни начини за реализиране на прощъпулник. В същото време сме видоизменили част от традицията на ритуала, за да го адаптираме към нашето съвремие. Ще ви предложим обобщен вариант на реализация на прощъпулник, обединявйки традицията и това, което ни позволяват днешните условия.

Как се осъществява прощъпулникът?

Според някои обичаи прощъпулникът се прави в сряда, но днес повечето семейства предпочитат уикенда. В деня на прощъпулника се меси погача. Добре е да е от майката на детето, но, ако не умеете, може и да купите. Събират се близки приятели и роднини. Питката се дава на човек, който ходи бързо и е пъргав. Той прави няколко бързи крачки из дома, имитирайки тичане, стремейки се да не се спъва. Това се прави, за да расте детето пъргаво и сръчно и да не се спъва често като ходи. Постила се чист бял чаршаф или кърпа и питката се търкулва към масичка, на която са наредени предметите, така че детето да тръгне след нея. Някои хора поставят питката на маса и на нея нареждат предметите. Това се прави с цел детето да не тръгне и да хване питката, а не подредените вещи.

Според обичая на прощъпулника предметът, който детето си избере, ще бъде това, което ще го влече и ще стане негова професия. Родителите предварително трябва да са нарочили кой предмет коя професия ще символизира, а не да импровизират след като мъника вече е избрал предмета. Гадае се не само за това, което ще работи, но и дали ще бъде трудолюбив или мързелив човек. В миналото са се слагали предмети като чук, игли, куки. Днес обаче може да изберете богат избор от премети, които се свързват с различни професии. Не прекалявайте с броя на предметите и не слагайте любими на детето вещи, защото то логично ще се запъти към тях.

Питката се разчупва и от нея първите парчета се дават на детето или на най-сръчните и пъргави хора. Разчупването може да стане преди или след като детето избере своя предмет.

Какви предмети може да сложим на прощъпулника и какво символизират?

Книга – учен, учител
Химикал – писател, журналист
Игла, кука, конец – шивач, моделиер
Компютърна мишка или клавиатура – компютърен специалист, програмист
Дреха – дизайнер, стилист
Кубче – архитект, строител
Спринцовка, слушалки, термометър – лекар, медицинска сестра
Отвертка - техник
Грим - гримьор
Ножица, гребен – фризьор
Топка – футболист, спортист
Черпак – готвач, кулинар
Вестник – журналист, репортер
Играчка – актьор
Касета, диск - музикант
Прощъпулникът може да се реализира по различни начини. Важното е в деня на събитието да има питка, която да се разчупи и подбрани вещи, от които детето да избере. Годините и традициите в различните региони са създали различни варианти на този обичай, от който важното е да вземем приятните емоции, гледайки как нашият малък наследник избира своята съдба. Дали има достоверност в резултата от прощъпулника само времето ще покаже.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.