All for Joomla All for Webmasters

Калцият е най-важният минерал за организма, който изгражда костите. Калцият е особено важен за растежа на децата, които трябва да приемат достатъчно количество храни, богати на витамини и минерали, включително калций.

 

 

Детският организъм непрекъснато расте, което означава, че децата се нуждаят от значително по-голямо количество калций от възрастните. В противен случай недостигът на калций би увеличил риска от заболявания на костната система и би довел до нарушения при растежа на децата. Често юношите забравят за важността на млякото или го смятат за висококалорично, което се отразява зле на фигурата им, и престават да консумират мляко и млечни продукти. Това е голяма грешка, тъй като растежът на костите спира на около 16-17-годишна възраст, но натрупването на калций в тях продължава до 28-годишна възраст.

Калцият съставлява около 1, 5% от общото телесно тегло. Той е от изключителна важност за изграждането и поддържането на здравината и плътността на детските зъби и кости.

Препоръчителната дневна доза калции за деца на около 7-годишна възраст е между 800 и 1500 мг., за възрастни – около 900 мг., за бременните жени – 1000 мг., а за кърмещите жени – 1500 мг. (от такова количество калций се нуждаят и жените над 50-годишна възраст за предотвратяване от остеопороза).

Важно е обаче не само постъпването на калций в организма, а и усвояването му, което зависи от съдържанието на растителни киселини, витамин D (витамина на растежа), фосфор. Само около 30% от постъпилото в организма количество калций се усвоява.

Източници на калций са млякото (200 мл. мляко съдържат около 300 мг. калций, а 100 г. Твърдо сирене съдържа между 700 и 100 мг. калций)  и млечните продукти, зеле, спанак, сусамово и ленено семе, ядки, риба.

Има специално създадени храни за деца, т.нар. функционални храни , които са допълнително обогатени  с витамини и калций и са разработени със съдействието и под контрола на Българската педиатрична асоциация и специалисти в областта на детското хранене. Белла България се доверява на тяхното експертно мнение при подобряването на продуктите от новата серия, предназначени специално за деца, които отговарят на всички световни стандарти за качество.

Калцият идва от млякото, което се съдържа в колбасите. „Сачи за деца“ са такъв вид детски продукти, които засилват имунната система и растежа на детето. Те са предназначени за консумация специално от деца и затова в състава им липсва алергенът глутен, което ги прави не само безопасни, но и полезни за здравето на децата.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.