All for Joomla All for Webmasters

Имате ли представа колко деца не доживяват първата си годинка заради Spina bifida. Това е малформация на нервната система на плода, получена от недостиг на фолиева киселина в майчиното тяло по време на бременността.

За щастие фолиевата киселина, или витамин В9 се съдържа в много храни. Нейното редовно приемане преди бременността и през първите 4 седмици след зачеването намаляват със -70 процента вероятността от подобно заболяване.

Най-много витамин В9 има в хляба, стафидите, тъмнозелените зеленчуци, портокаловия сок, лещата, житото, варените пилешки дробчета и яйцата. 200 грама стафиди на ден са достатъчни, за да получите необходимите 300 микрограма витамин В9 на ден. В някои страни като Англия и САЩ хлябът е обогатен с витамин В9, както тук солта е йодирана допълнително. В Европа все още няма такава практика. Въпреки това има доста разяснителни кампании за ползата от приемането на фолиева киселина.

Дори да не планирате скоро да имате дете, не забравяйте хляба и стафидите във всекидневното меню. Така ще помогнете на себе си и на бъдещите си деца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.