All for Joomla All for Webmasters

Как да победим страха от раждането?Вие чакате с нетърпения появата на детето, но с тревога си мислите за раждането.Тези преживявания са напълно естествени за бременните жени - нали като правило всяко неизвестно нещо ни плаши!Не се вълнувайте напразно, настройвайте се на позитивна


 
вълна,защото от психологическата нагласа зависи много.
   Страхът е една от най-пагубните емоции. Продължителните преживявания могат да бъдат крайно опасни. Ето защо вие трябва да се опитате да се съ?зите със спокойствието и увереността. За да изчезнат вашите опасения вие трябва предварително да се подготвите за раждането и да разберете всичко за него, а за да се избавите от преживяванията се вслушайте в съветите на опитните специалисти.

разберете всичко!

За да не се плашите от неизвестността, разберете всичко за процеса на раждането: какви етапи предстоят, какво и кога трябва да правите. Запишете се на курс за бременни, където ще се запознаете не само с теорията, но и ще проведете практически занятия: ще научите методите на правилното дишане, отпускането и начините за обезболяване. Много жени признават, че след тези курсове, са се избавили от страховете си преди раждането.

Често бременните се страхуват, че не умеят да разпознават началото на раждането. Тези опасения са напразни. Първият симптом е болка ниско в корема, която наподобява болката при месечния цикъл. Контракциите стават редовни, с времето се засилват, а интервалите между тях намаляват. Няма как да се объркате!

Първият етап са контракциите. Те продължават от 12 до 14 часа. През това време шийката на матката се отваря до 10 см. Детето се спуска по-надолу. Първоначално контракциите са къси, с големи интервали. Накрая те се повтарят по-често, а минутите на отдих намаляват.

Вторият етап са напъните. Контракциите стават по-малко болезнени. Коремните и тазовите мускули работят усилено. За вас главното е да се напъвате и да дишате правилно. След всички усилия ще можете да гушнете вашето бебе до гърдите си.

Третият етап е изхвърлянето на плацентата. Той продължава половин час - за това време излиза обвивката на плода.

Дишайте правилно!

За да не изгубите контрол на дишането по време на раждането, специалистите съветват бъдещите майки да се научат на правилно дишане. Не забравяйте, че детето получава кислород чрез пъпната връв и неговото състояние до голяма степен зависи от вас. По време на първия етап от раждането дишането е бавно и дълбоко. През втория то се учестява. През третия етап става късо, често и прилича на пъхтене. С помощта на специални упражнения вие можете да тренирате различните видове дишане:

Сънено дишане.

Седнете удобно и се отпуснете. Дишайте бавно, дълбоко и спокойно. Не забравяйте за ритмичността при вдишване и издишване – това способства за отпускането.

Леко задъхване.

Дишайте така, като че ли сте се запъхтели след бързо ходене. Това дишане ще ви потрябва през втория етап от раждането. Вие ще имате повече сили да се напъвате.

Пъхтене.

Честото, ритмично и слабо дишане прилича на пъхтене. То насища кръвта с кислород. редувайте го с дълбокото дишане – в противен случай ще ви се завие свят.

редуване на носа и устата.

Вдишвайте през носа, а издишвайте през устата. След това обратното.


Помощта на л?бимия.

разкажете за тревогите си на своя съпруг. Ако той прояви желание да бъде с вас по време на раждането, подгответе го как да ви помага. Съпругът ви може да масажира вашия гръб, да ви напомня за правилното дишане. Вие можете заедно да посещавате курсовете за подготовка за раждането. За да влезе в родилната зала, бъдещият татко трябва да си направи флуорография и изследвания за стафилококи.

Подгответе се за болката!

Вие се плашите от болката по време на раждането. Но когато се страхувате, в кръвта се изработва хормонът на стреса – адреналин. Учестява се сърцебиенето и дишането, а протичането на раждането се забавя. Затова не трябва да изпадате в паника по време на напъването. Организмът на жената е създаден да ражда – това  е напълно естествен процес. Възприемайте болката не като враг, а като приятел. Тя ще ви подскаже за началото на контракциите, а също така за моментите за напъване. В същност болезнените усещания отнемат само 20% от времето за раждането. Доверете се на природата и всичко ще бъде наред!

Научете се да се отпускате.

Съществуват много начини за отпускане и премахване на напрежението:

1. Цветотерапия.
Всеки цвят действа на човека по свой начин: оранжевият го избавя от депресия и предизвиква ентусиазъм, синият успокоява и премахва стреса, жълтият облекчава от болката и предизвиква радост. За да се избавите от страховете и тревогите си носете дрехи с “подходящ цвят”.

2. Масаж.
Това е един от най-ефективните методи за релаксация. Той може не само да отпусне тялото, но и да стимулира и премахне болката.

3. Хомеопатия.
Консултирайте се с лекар какви продукти и в каква доза можете да приемате. Има препарати, които са способни да успокояват, придават сили, облекчават болката в гърба, повишават настроението и помагат при контракции.

4. Лечение с билки.
Билковият чай тонизира, премахва гаденето и подобрява здравословното състояние. Лайката ще ви помогне да се отпуснете, джинджифилът ще премахне вашето главоболие, а ментата ще ви успокои.

5. Ароматерапия.
Поставете в стаята ароматна лампа. Добавяйте във ваната си по няколко капки ароматни масла. Ароматите на лавандулата, розата и сандаловото дърво успокояват и отпускат.

Направете бременността си приятна: не бъдете нервни, почивайте си повече и мислете за хубави неща! Съвсем скоро вие ще видите малкото си дребосъче и тогава ще бъдете най-щастливата жена на света.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.