All for Joomla All for Webmasters

Лъжи и истини за хапчетата срещу зачеванеЕдин от най-ефективните методи за предпазване от нежелана бременност е хапчето антибебе, или т. нар. хормонална контрацепция, категоричен е д-р Георги Коларов. Той е специалист по акушерство и гинекология от медицинския център на столичния „Майчин дом".Таблетката, предотвратяваща зачеването, е сред

големите постижения на съвременната медицина. Затова откривателят й проф. Карл Джераси, който я създава през през 1961 г., е обявен от „Лондон Таймс" за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие заедно с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. По тази причина името на професора, чийто баща е българин, става известно в цял свят.


Хормоналната контрацепция обаче е не само във вид на таблетки, но и под формата на трансдермални лепенки, които се залепват на тялото. Предпазване от бременност може да се осигури и чрез влагалищни пръстени, отделящи активното вещество вътре в организма", изброи специалистът по акушерство и гинекология. И продължи: ,Друг вариант на хормоналната контрацепция са импланти, които се поставят под мишницата на ръката, но най-разпространени си остават таблетките."



 Първите хормонални препарати, които се появяват на пазара, са били високо дозирани. „Защото в началото се е смятало, че по-голямата доза хормони може да потисне овулацията и така да предпази от бременност", обясни д-р Коларов. Но впоследствие се установява, че същият ефект се достига и с много малки дози. „По тази причина съвременните препарати се различават не само количествено от „прототипите" си, но и качествено, т. е. ползваме ново поколение прогестагени, които имат значително по-малко странични ефекти", каза още докторът. Освен прогестагени предпазните медикаменти съдържат и хормоните естрогени, но пак в много ниска доза. „Затова страховете на жените, че вземайки таблетката, ще се окосмят и надебелят, днес вече са неоснователни", заяви специалистът. Остават само т. нар. малки странични ефекти, които се наблюдават в началото на приема на антибебе таблетките. „Става дума за леко гадене, главоболие и напрежение в гърдите, които обаче бързо изчезват", увери д-р Коларов. Заради промяната в количеството и качеството на хормоните, които се „влагат" в медикаментите срещу нежелана бременност, вече не е необходимо да се прави и „почивка" при приема им. В началото на ерата „хапчета срещу деца" кратката пауза е била задължителна - жената пие препарата 6 месеца или една година, но след това спира за няколко месеца. „Ако днес правите почивка, често настъпва нежелана бременност. Но също намалява и ефективността на хапчетата по отношение на някои ползи, като понижение на броя на желязодефицитните анемии, на риска от развитие на миома и др.". каза д-р Коларов.


Преди жената да започне да приема орална хормонална контрацепция, тя задължително трябва да се консултира с акушер -гинекслог. Защото само той най-добре може да прецени какъв препарат да започне да взема.


При какви случаи обаче дамата не трябва да пие таблетката или да използва другите разновидности на хормоналната контрацепция? „При някои тежки сърдечно-съдови заболявания, при болести на отделителната система, при нарушено кръвосъсирване и др., защото състоянието на пациентката може да се влоши", посочи д-р Коларов. Той съобщи, че между 30% и 40% от жените в Германия и Холандия, които са във фертилна възраст, разчитат на предпазните лекарства. У нас този процентови причина за това са неоправданите страхове за въздействието им.


Много важно е дамите, които пушат, да знаят, че трябва да приемат таблетките до 35 г. След тази възраст трябва да спрат хапчетата или пушенето, защото в комбинация те могат да доведат до нежелани сърдечно-съдови проблеми. „Друг мит е, че от противозачатъчните се напълнява. Да, възможно е, да се качат до 2 кг, но не и повече", заяви д-р Георги Коларов. Това се дължало на приема на естрогени, каквато е едната съставка на съвременните контрацептиви, които може да увеличат количеството на задържани течности в организма. Но понататъшно повишаване на теглото не било възможно. „А проучвания на съвременни препарати, които се предлагат на пазара, дори показват, че жената може да отслабне с 2 кг", каза докторът. Той добави, че няма опасност и от повишено окосмяване, защото антибебе хапчетата водят до намаляване на продукцията на мъжки полови хормони. А точно на тях се дължи окосмяването. Т. е. водят до обратния ефект. 

Труд

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.