All for Joomla All for Webmasters

Внимателно с фолиевата киселина, води до риск от астмаПриемането на фолиева киселина от жени в средна и късна бременност може да доведе до повишаване риска от астма на бебето – сочат последни медицински изследвания.Учените

от Института Робинсън към университета в Аделаида, Австралия, съобщават, че проучването им може да помогне в обяснението на повишените случаи на астма на малки деца в Австралия. Бременните жени, между 16 и 30-тата гестационна седмица, които приемат фолиева киселина, увеличават с 30 % риска на бебето да развие астма. Изследването е проведено с 550 майки.

Това не означава, че бъдещите майки трябва да се откажат изобщо от нея. Вместо това в споменатия период те трябва да ядат храни, богати на фолиева киселина, казва професор Майкъл Дейвс, организатор на проекта. Диета, богата на зеленолистни зеленчуци, житни храни, ядки и плодове ще осигури достатъчно от нужните на организма количества, тъй като те са богати на фолати - естествената форма на фолиевата киселина.

Професор Дейвс допълва: "Фолиева киселина се препоръчва на жени, които искат да забременеят и в ранна бременност, тъй като предотвратява риска от Спина бифида." Последните изследвания на учените показват, че недостигът й може да повиши риска от дефицит на вниманието и хиперактивност при бъдещото дете.

Изследването е публикувано в Американското списание за епидемиология American Journal of Epidemiology.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.