All for Joomla All for Webmasters

В първите няколко седмици на бял свят още му е трудно да регулира телесната си температура, освен това имунната му защита не е на необходимото ниво. Когато му стане студено, температурата на тялото спада и бебето може лесно да настине. Настинката е предразполагащ фактор и при наличие на вируси или бактерии то може да се разболее. Особено рискови в това отношение са недоносените деца.

 

Майките трябва да знаят, че бебета,  които не се кърмят, имат по-слаба имунна защита и боледуват по-често от вирусни инфекции.

Превенция срещу настинки

* В стаята, където детето спи, поддържайте температура около 20° C.

* Когато събличате, преповивате и къпете детето, в помещението трябва да е по-топло от 20° C.

* Ако времето е студено, влажно, дъждовно и все пак решите да изведете бебето на разходка, бъдете внимателни. Добре го облечете и завийте и не прекалявайте със стоенето навън.

* Когато е студено, никога не оставяйте бебето да спи в количката навън - независимо дали е в парка, на двора или на балкона.

Как да измерим температурата на детето?

* Обикновен термометър за под мишницата 

Методът може да е старомоден, но все още дава най-точен резултат. Проблемът идва от самата „акция по измерването", което се случва с ревящо и мятащо се дете. Трябва някак си да го залъжете и да го задържите на място за 3 минути, като се уверите, че през това време върхът на термометъра е точно в ямката под мишницата.

* Термометър за измерване в ухото 

Става бързо и лесно - затова е все по-популярен метод. Точността на тези термометри обаче варира. На едното ухо може да даде 37° C, а на другото 39,5° C - което ще внесе допълнително смут в и без това изнервената обстановка. Ако двете стойности са близки, значи сме близо до истината. Ако отчита 39,5° C или повече, преди да изпаднете в паника, опитайте да потвърдите този резултат с обикновен термометър. Стойности между 37,2° дo 38,9° C са по-вероятни.

*Анален термометър

Трябва да бъде използван само при новородени до 3-месечна възраст, тъй като точността на измерване е критично важна при тази възраст. Нежно вкарайте термометъра около 2 сантиметра в ануса и го задръжте 3 минути.

*Дигитален термометър

Те са орални, за подмишницата или анални. Много по-бързи са от обикновения термометър, макар че точността им варира, както при термометъра за измерване в ухото.

* Термометър - биберон

Мери температурата за 5 минути. Краят на измерването се обозначава със звуков сигнал. Докато бебето смуче биберона и същевременно си мери температурата - на задната страна на залъгалката се отчитат актуалните стойности, така че да ги виждате. Термометърът е особено подходящ за кърмачета и малки деца.

*Инфрачервен термометър

Измерва по два начина температурата на тялото: в ухото и на челото. Отчита без допир, поради което не изисква филтри на лещата и се спестяват разходи за подмяната им.

Важно!

Високата температура не винаги е показател за прилагане на антибиотик. Да не забравяме, че тя е защитен механизъм на организма и не е нужно да се сваля на всяка цена с всевъзможни средства, особено когато не е в много високи стойности. При не много тежки инфекции е достатъчно да се даде антипиретик - лекарство против температура, и повече течности. Обливане и увиване с мокри чаршафи се прави при температура над 39-40 градуса. Ако охлаждаме детето, това трябва да стане с вода, по-ниска само с един градус от температурата на тялото - иначе рискуваме допълнително да го простудим.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.