All for Joomla All for Webmasters

Ротавирусът е един от най-честите причинители на диария и други стомашно-чревни проблеми при бебетата и малките деца. Погледнат под микроскоп, той е с кръгла форма, откъдето идва и името му „рота" (лат. rota - колело).

Почти всяко второ или трето детенце на възраст до 3 години вече се е срещало с този иначе симпатичен на вид неприятел, като най-уязвими са бебетата между 6-месечна и 2-годишна възраст. Смята се, че до шестия месец детето е относително добре предпазено

благодарение на имунитета, предаден му от майката. Допълнителна защита дава дългосрочното кърмене, но, за съжаление, дори и кърмата не осигурява стопроцентова гаранция срещу заразяване. С времето, особено след няколко прекарани вирусни инфекции от тази група, организмът става значително по-устойчив към тях , което обяснява факта, че възрастните като цяло прекарват заболяването много по-леко и без сериозни усложнения. При малчуганите обаче последствията могат да са тежки, затова предпазването от заразяване е приоритет. Достатъчна ли е обаче добрата хигиена?

 

Пътят на заразата

Основният начин на заразяването е фекално-орален, т.е. по някакъв начин вирусът трябва да премине от изпражненията на заразено дете до устата на друго. В относително големите детски общности - ясла, градина, площадка за игра, болнично отделение, това не е толкова сложно колкото изглежда на пръв поглед. Проблемът обаче не е толкова в занижените хигиенни условия или недоглеждане от страна на персонала, а в изключителната устойчивост на този тип вируси във външна среда. Доказано е, че върху вече замърсените повърхности (ръце, играчки, биберони, повивалки и др.) вирусът може да оцелее до 10 дни. Само помислете колко пъти за това време детето докосва своите приятелчета или други предмети, които също стават заразни.

Само хигиена не е достатъчна

Обикновено първите препоръчителни мерки при наличие на чревна инфекция в семейството или детската общност включват изолиране на приносителя и завишаване на хигиената - ръце, храна, вода, съдове, прибори и други принадлежности. При опасност от епидемия също се започва със засилване на хигиенните норми. За съжаление при ротавирусната инфекция нещата не стоят точно така. Сапунът и дори някои дезинфекционни материали не са в състояние да унищожат вируса. Основната причина е в силната концентрация на заразата. На практика няма как да се стерилизират съвършено повърхностите, а специалистите смятат, че само 10 вирусни частици са достатъчни като доза, за да настъпи инфекция. За сравнение - в един грам фекалии или повърнато от заразено дете има наличие на милиарди такива вирусни частици! И още един усложняващ фактор - ротавирусите се разпространяват изключително бързо и могат да бъдат предадени дори когато детето източник на заразата още не е развило симптомите.

Защо е опасна ротавирусната инфекция?

За съжаление ротавирусната диария при малките бебета може да доведе до много бързо обезводняване, което да е фатално за крехкия организъм, и затова често налага настаняване в болница. Освен това след преболедуване на ротавирусната инфекция настъпва период на доста бавно и мъчително захранване. В някои случаи като последствие бебето може да развие краткотрайна или по- продължителна лактозна непоносимост, а в редки случаи дори и диабет тип 1.


Всичко това прави ваксинирането срещу тази група вируси повече от препоръчително, като европейските педиатри съветват то да стане колкото се може по-рано, тъй като най-засегнати като честота и тежест на заболяването са именно бебетата над 6-месечна възраст, когато имунитетът от майчините антитела спада и те са най-уязвими за инфекцията.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.