All for Joomla All for Webmasters

 „Боли ме гърлото, помогнете, вече направих гнойна ангина.“ „Знам страхотен компрес. Забъркваш мед с натрошен аспирин и си го слагаш на гърдите…Ох, извини ме, но това беше за кашлица.” В интернет е пълно с форуми, посветени на борбата с всякакви болежки. Често рецепта от нета може да те избави от болестта, защото най-често те са изпитани. И не ти се налага да ходиш до Алпите за специално растение на младостта, не се налага да се гмуркаш в морето, за да вадиш водорасли и после да ги сушиш както само на теб ти е дошло на ума. А прости, но сигурни методи, които при простуда и грип прилагат и до ден днешен някои от нас.
Само преди броени дни почувствах, че гърлото ме заболя. Веднага се сетих за компрес, който, ако щете ми вярвайте, хем е лесен за направа, хем има чудодейни свойства. Върху парче найлон поставих памук. Отгоре посипах силна ракия и черен пипер. Всичко това сложих на гърлото си и го завързах с шал. Сутринта се събудих бодра и напълно здрава. Пих чай от лайка, какъвто изобщо не предпочитам, но убедена съм, че гърлоболът мина успешно благодарение на компреса. Да уточня, че същият компрес може да се направи с помощта на памперс. Тоест вместо да ползвате памук, марля и найлон, просто купете памперс и сипвайте ракията и пипера върху него. Вместо ракия може да се ползва спирт, но не се спи цялата нощ, защото той е силен и изгаря кожата на врата, а тя при някои е по-нежна.
Понякога само след един студен компрес с хума гърлото се оправя. Забърква се малко хума на прах в студена вода или в студен билков чай. Може и в ябълков оцет. Кашата се намазва върху влажна ленена кърпа. После хумата се покрива с марля и се поставя около врата. След това се увива със суха кърпа и накрая с вълнен шал. Компресът се сваля, преди да се е затоплил.


Бабините лекове са с чудодейна сила
Баба ми научи за моите „страдания” и като всяка загрижена старица се втурна да ми припомня нейните чудни рецепти: „Изстискай си лук, посипи го с малко захар и сока преглътни на малки глътки. Намажи си гърлото с нишадър и мед. Ако и това не помогне, си направи гаргара със солена вода. Но я прави поне 5 пъти на ден.” Слушах я, отпивах си от кафето, защото чаят така и не ми се понрави. И си „записвах” изпитаните вълшебства наум. Баба ми е лекар без диплома. Съветвам ви да я послушате, ако почувствате онази режеща подлудяваща болка. А ако ви трябва да научите къде продават най-евтините, но и най-огромните домати, грозде, круши, просто се огледайте на пазара за дребна слаба жена с очила. Залепете се за нея и тя ще ви отведе в царството на стоките без пари.


Компресът с извара цери ангина
Някога знаех как се лекува болно гърло с извара. Бях забравила пропорциите, но след кратко ровене из тефтерите и няколко телефонни разговора с приятелки открих и тях.
Сега казват, че този цяр е измислен от д-р Михайлов. Според една от моите дружки, за която гълтането на антибиотици е равносилно на самоубийство, се прави следният компрес: При остра ангина, пневмония и други възпаления най-бърз ефект се получава с компрес от извара. Или към 1 л. прясно мляко се добавят 2 - 3 супени лъжици оцет или лимонов сок. Може и 1 - 2 чаени лъжички лимонтузу. Млякото се загрява и се пресича. Ако киселината не е достатъчна, се добавя още до доброто пресичане. Млякото се прецежда и се поставя в тензух. Дебелината на слоя е около 1 см. Компресът се поставя върху гърлото, покрива се с найлон и се закрепва с шал или друг подобен плат. Внимава се компресът да е плътен, защото иначе ще охлажда. Силата му е 8 часа. За да е пълно излекуването, могат да се правят топли и влажни инхалации.
В чайник се кипват 50 - 100 г вода, добавят се щипка сода и щипка сол. Чучурът на чайника се удължава с хартиена или гумена тръба, дълга 25 - 30 см. Вдишва се бавно и дълбоко 15 мин. След това не бива да се излиза на студено 2 часа, съветват майките по интернет форумите.
Признавам, че този компрес с извара е вълшебен. Лошото е, че ако се прави на малко дете, то тогава е твърде възможно хлапето да хапне от компреса. Не че нещо ще му стане, но е добре все пак да избягваме да даваме вечерята в леглото.


Правете инхалации с мента, лайка или невен
Кашлица, зачервено гърло и почти всички респираторни заболявания се повлияват чудесно от билкови парни бани.
В тенджерка се налива вода и се слага да заври. В нея се поставят билки. Може смрадлика, невен, мента, лайка или липа. До една лекуват. Когато тревите заврат, намалявате огъня. С хавлиена кърпа се завивате и просто се надвесвате над парата, като се пазите да не се изгорите. В продължение на около 10 мин дишате от отварата през носа и устата.
Така останете десетина минути поне... Може и повече, но и десет са достатъчни. И да не забравя - добре е към врящата вода да се

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.