All for Joomla All for Webmasters

Всички родители се стремят да предпазят децата си от грозящите ги опасности в околния свят. Но най-големият източник на рискове, и най-често пренебрегваният, си остава собственият ви дом. Можете да направите много неща, за да осигурите на бебето и малкото дете безопасна среда у дома.

Безопасност по време на сън: За да се намали риска от Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС), новородените трябва да спят по гръб или настрани на твърд матрак. Не оставяйте бебето си да спи с нищо меко в леглото като възглавница, китеник, юрган или плюшена играчка. Топлото спално чувалче е по-безопасен избор за сън от одеялото, което може да се омотае около бебето.

Матракът трябва да приляга плътно в креватчето, за да не може бебето да заклещи част от тялото си между него и креватчето. В решетката на креватчето не трябва да има счупени или липсващи пръчки, а разстоянието между тях трябва да е не повече от шест-седем сантиметра.


Безопасност при преобличане: Дори най-малките бебенца могат да се претърколят и да паднат от поставката или масата за преповиване, ако ги оставите сами. Можете да си купите масичка за преповиване с предпазени колани или да приспособите такива. Дори и ако е притегнато с колан, не бива бебето да се оставя само, дори само за да вдигнете звънящия телефон. За да избегнете изцяло риска от падане, можете и да преповивате бебето на пода върху одеяло или пелена, ако ви е удобно.
Поставете кошарката и масичката за преповиване далеч от опасностите: прозорци, завеси, висящи шнурове на щори, за да предпазите детето от усукване в тях, удушаване или падане през прозореца. Дръжте тежките и чупливи предмети и украшения настрана от кошарката, на място, където детето, изправено в нея, няма да ги достигне.
 
 

Безопасност при къпане: Поставката за вана изглежда добро предпазно средство, но тя създава фалшиво чувство на сигурност у възрастните. Стотици бебета са се удавяли, след като са се изплъзнали или преобърнали от поставката за вана. Независимо къде и как миете детето си, никога не го оставяйте само дори за секунда.

Обезопасете нестабилните мебели: Уверете се, че високите или нестабилни мебели са здраво прикрепени към стената. Избутайте предмети като телевизора максимално назад на поставката им, и ги обезопасете. Децата започват да се изтеглят на мускули, хванати за мебелите, много скоро след като започнат да пълзят. А след време се научават да се катерят! Някои бебета се покатерват по шкафове, лавици и всяка достъпна мебел. Не оставяйте отворени вратичките на шкафчетата и по тази причина, дори съдържанието им да е безопасно.

Пазете се да не паднете: Когато носите бебе в ръце, препъването може да има фатални последици. За да се предпазите от това, погрижете се за добро осветление в къщата вечер и нощем, прикрепете неподвижно килимите към пода с лепенки против плъзгане, разчиствайте редовно разхвърляните по пода предмети и поставете парапети на стълбището, ако в дома ви има такова.

Предотвратете изгарянията:  Когато сте около бебето, не дръжте в ръце горещо кафе или чай. Дори напитки с температура, поносима за пиене, могат да причинят изгаряния трета степен на малко бебе. Проверявайте с китката или лакътя си всяка течност, която ще има досег с бебето. Когато детето започне да пълзи, винаги обръщайте тиганите на печката с дръжката назад и не оставяйте кабела на включената ютия да виси примамливо от масата. Не оставяйте без надзор горещи напитки и храни на масата с покривка – децата често се хващат за висящите краища на покривката и я издърпват заедно с всичко върху нея.

Обезопасете прозорците: Шнуровете на щорите и завесите са често срещана причина за удушаване при деца на възраст под 5г. В случаите с бебета на 10-15 месеца, обикновено креватчето е било поставено близо до прозорци с висящи шнурове. Най-опасни са щорите, защото вратлето на детето може да се заклещи в шнуровете за вдигането им, както и в тези, които минават през самите щори. Ако креватчето ви е близо до прозорец, или отрежете шнуровете, или ги скъсете чрез възли или специални щипки. За да не падне детето навън, по възможност отваряйте само горната част на прозореца, или отваряйте прозорците с двойно окачване само вертикално, така че отворът да е не повече от няколко сантиметра.

Разузнайте територията: За да видите света от гледната точка на малкото дете, застанете на четири крака, а когато започне да ходи, вдигнете очи по-нагоре. Винаги внимавайте за предмети, с които детето би могло да се задави. Вдигайте веднага от пода монети, мъниста и други дребни предмети.  Въпреки че вадещите се капачета за контакти са защита срещу токов удар, те могат да бъдат извадени и да попаднат в устата на детето. За предпочитане са големите плъзгащи се капаци за контакти. Друга опасност са ъглите и ръбовете на мебелите. Покрийте ги с мек материал, за да намалите въздействието им при евентуален удар.
Внимавайте особено много когато сте на гости или вие самите имате посетители. Колкото и внимателно да сте обезопасили къщата, същото не се отнася и за чантата на вашата гостенка. Неща, които жените често носят у себе си, като аспирин или грим, са опасни за малко дете.

Предотвратете отравянето: Дръжте всички химикали далече от детето. Поставете заключващи механизми на всички шкафове и чекмеджета, съдържащи лекарства, почистващи препарати, пестициди и други отрови. Не изхвърляйте стари лекарства и препарати в кошчето, а ги опаковайте плътно в найлонов плик и ги изнесете директно в кофата навън.
Не всички отрови са лесни за откриване. Въглеродният окис е безцветен газ без аромат, който може да се отдели от неправилно функциониращи устройства с газ или твърдо гориво като печки и бойлери. Въпреки че не можете да го видите, помиришете или почувствате, газът е смъртоносен. За да защитите семейството си, ако ползвате такива уреди, инсталирайте детектори на въглероден окис, особено в стаите за сън, и проверявайте батериите им поне два пъти годишно.
Олово-съдържащите бои са особено опасни за малкото дете, когато се белят и лющят. Вдишването на оловен прах или изпарения може да доведе до отравяне с олово и трайни последици – забавяне в растежа, мозъчни увреждания и др. Използвайте съвременни безоловни бои, а ако в дома ви има стара боя, за която се съмнявате, че съдържа олово, нека я отстрани професионалист. До тогава измивайте редовно ръцете и лицето на детето и играчките му, за да намалите излагането му на замърсен с олово прах.

Предпазете детето от удавяне: Ваните, тоалетните и дори кофите с вода са потенциален източник на опасност. Най-много удавяния на деца в домашни условия стават във ваните. Никога не оставяйте детето си само във ваната, дори и в специална поставка. Поставете предпазител на капака на тоалетната чиния, който да не позволява на детето да я отваря, за да не падне случайно вътре. Ако използвате кофа с вода за почистване, я излейте незабавно след това. Малките деца могат да се удавят дори в два-три сантиметра вода. Причината е във високия център на тежестта им, поради който те могат да паднат в кофата или тоалетната с главата надолу, докато надничат вътре, и да не могат да се измъкнат сами.

Предотвратете пожарите: Според специалистите, инсталирането на противопожарен детектор в дома намалява риска от смъртни случаи при пожар наполовина. Инсталирайте такива детектори, проверявайте ежемесечно дали функционират добре и сменяйте редовно батериите. Ако имате камина, дръжте подръка пожарогасител и го проверявайте редовно.

Подгответе се за спешните случаи: Запаметете номерата на бърза помощ, домашния си лекар, съседи и роднини в мобилния си телефон и в домашния, ако има такава опция, и поставете списък със същите номера до всеки телефонен апарат в дома ви. Поддържайте добре заредена домашната си аптечка, като периодично проверявате срока на годност на лекарствата, и се уверете, че всеки, който остане у дома да се грижи за детето, знае къде се намира аптечката и как да  реагира при спешен случай. Научете се да оказвате първа помощ на новородени и малки деца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.