All for Joomla All for Webmasters
Антибиотикът – необходимото злоПрез есента и зимата зачестяват вирусните, бактериалните или смесените инфекции. Огромно е многообразието им, но тяхното протичане е с почти еднакви симптоми. Родителите се тревожат, когато децата кашлят (по-често суха кашлица, с промяна в тембъра на гласа), имат хрема и температурата се покачва над 38 градуса. Тогава идват и най-често задаваните въпроси, свързани с лечението на детето и приема на антибиотик.

Кога не се препоръчва антибиотикът?
По-чести са вирусните инфекции, а те не се повлияват от лечение с антибиотик. При вирусни инфекции е необходимо да се даде антипиретик (медикамент, понижаващ температурата, напр. лекарства, съдържащи парацетамол), а също и почистващи носната лигавица средства (физиологичен разтвор, капки за нос). Лечението включва също сиропи, които да успокоят кашлицата, витамини и имуностимулатори. Добре е детето да се наблюдава активно и от родителите, и от лекаря поне 3-4 дни, преди да се мисли за включване на антибиотик, който има отношение само към бактериалните инфекции.

Задължителна ли е консултацията с лекар?
За да е ефективно едно лечение е нужна точна диагноза. Затова никога не решавай сама кога може да дадеш антибиотик на детето.  Включването му не винаги подобрява състоянието, защото всеки антибиотик действа единствено на тези микроорганизми, които са чувствителни към него. Ако се отнася за вирусна инфекция или за бактериална,  при  която съответният антибиотик не повлиява причинителя, то употребата му е безсмислена и не безвредна. Изборът на даден медикамент трябва да се направи от лекар, а дозата му - съответно съобразена с възрастта и теглото на детето.

Кога е нужно да се включи?
Ако след 3-4-ия ден температурата не спада въпреки антипиретика, кашлицата променя вида си, детето диша затруднено, оплаква се от главоболие (при по-големите деца), дърпа си ушите или се оплаква от болки в тях, се налага приемът на антибиотик. А при някои заболявания е неизбежно: при гнойни ангини, инфекции  в областта на уши-нос-гърло, възпаления на белите дробове, мозъка.

Има ли възрастова граница за приема му?
Няма определена възрастова граница за включването на антибиотик.

Защо ни трябва антибиограма?
Антибиограмата представлява изследване, при което се установява точно кой антибиотик ще повлияе на дадения причинител. За целта се взема секрет от гърлото.
За съжаление обаче резултатите от това изследване не стават бързо. Затова ако състоянието на детето се влошава рязко, лекарят може да прецени уместно ли е изчакването на антибиограмата.

Какви са нежеланите странични реакции?
Понякога след включването на антибиотик могат да се получат т.нар. алергични реакции – най-често обриви, гадене, повръщане, болки в корема. Много по-рядко се срещат тежки алергични реакции – пристъпи на „задушаване“, тежки уртикарии, които подлежат на незабавна лекарска намеса в болнично заведение. Такива реакции могат да се дължат на непоносимостта към съответния антибиотик, но понякога и на честата му употреба (например ежемесечно). От 20-30 минути до 1 седмица след приема на лекарството може да се прояви алергична реакция. Ако тя се появява за първи път, няма как да бъде избегната.

Как се прилагат антибиотиците?
Антибиотик се приема единствено след консултация с лекар. От честото приемане е възможно да се развие резистентност (устойчивост) на болестните микроорганизми към медикамента, в резултат на което той спира да действа. Ако пък не си убедена, че е необходимо приемането на антибиотик, потърси консултация и с друг специалист.
Давай точното количество в точно определените от лекаря часове.
Не пропускай прием на медикамента.
Спазвай точно продължителността на лечението, дори детето да се чувства по-добре. Обикновено медикаментът се изписва за 7 дни, а понякога при отити (възпаление на ушите) и до 10 дни.
В хода на заболяването може да се добави и друг вид инфекция. Тогава състоянието на детето не се подобрява въпреки включения антибиотик и може да се наложи неговата смяна с друг.
Не забравяй да включиш допълнително витамини при прием на антибиотик. Най-често се прилага витамин С, витамин В-комплекс или мултивитамини, имуностимулатори.
По време на боледуването наблюдавай внимателно детето си. За всичко, което те притеснява (поява на диария, повръщане, обриви) се обърни незабавно към лекуващия лекар.

Консултант: д-р Байкова, педиатър, филиал на Студентска п-ка, София

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.