All for Joomla All for Webmasters

То представлява обратно изхвърляне на част от стомашното съдържимо през устата. Понякога това става под голямо налягане, така че млякото или друга храна изтича даже и през носа. Трябва да се научите да отличавате повръщането от оригването, което е често у кърмачетата. По време на сукането те поглъщат значително количество въздух. Като подържите след кърмене бебето в изправено положение, то оригва погълнатия въздух. Ако не направите това, детето оригва в легнало положение, при което заедно с въздуха изхвърля малко количество мляко, което се стича по бузката му, попада на възглавничката, а когато е още в ръцете ви - на пода.

Запомнете!
При оригване петното от млякото не надминава размера на човешка длан. Ако това е така при вашето бебе, не се тревожете.

Повръщането е рефлекторен акт, който се задейства от дразненето на нервните окончания в гърлото, стомаха, червата и коремните органи. То може да се дължи на претоварване на стомаха, дразнене на лигавицата му от погълнати вредни вещества, отрови, гъби и т. н. В други случаи причината е попадане на инфекциозни причинители - бактерии и вируси, в храносмилателния канал. Рядко повръщането се дължи на пряко дразнене на мозъчния център на повръщането от развиващ се там болестен процес. Има и психогенно повръщане: притесненият ученик повръща в момента, когато тръгва за училище, при което се налага да му дадете закуската, за да я изяде в междучасието. Някои чувствителни деца повръщат, щом видят отвратителни неща, като например размазано от автомобил животно на улицата, муха в чинията си и др.

Остро настъпилото повръщане в хода на някакво заболяване става не по-често от 1-2 пъти на ден и спира с преминаването на основното заболяване. При неспирни и при продължителни повръщания ще трябва непременно да се отнесете към лекар. При това вие трябва да можете да отговорите на следните въпроси на лекаря: Кога е настъпило? Колко пъти на ден? Вид на повърнатото? Примеси от кръв и др.? Цвят на повърнатото? Какво е консумирало детето, преди да повръща? Какви други болестни прояви сте забелязали? За пръв път ли получава детето ви пристъп от повръщане или ги е имало и друг път?

Изключително важен признак е наличието на жлъчка в повърнатите материи. Ако повърнатото е с жълто-зелен цвят, трябва без забавяне да разтревожите и лекаря, защото това означава, че повърнатите материи идват не само от стомаха, а и от червата.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.