All for Joomla All for Webmasters
Правилното хранене предотвратява рахитаРахитът е болест, развиваща се при деца, които имат констатиран недостиг на витамин D При възрастните този недостиг причинява размекване на костната тъкан. Витамин D се образува в коката при облъчване с ултравиолетови лъчи или се приема с храната. Той увеличава усвояването на калция и фосфора в червата и намалява недостига им Е Организма. Основната причина за липсата на витамин D е недостатъчното излагане на децата на ултравиолетово облъчване и недостатъчен прием на витамини с храната.

ВИТАМИН В СЕ СЪДЪРЖА НАЙ-МНОГО В РИБЕНОТО МАСЛО
и в по-малки количества -в рибата, черния дроб, яйцата, млечните продукти. При хронични чревни заболявания той не може да се усвоява пълноценно.

Недостигът на витамин D намалява съдържанието на калций и фосфор в кръвта поради намаленото им усвояване и ускореното им извеждане от организма. Този недостиг нарушава функциите на различните органи и системи, най-вече на костите, които се деминерализират, стават меки и лесно се деформират.

Болестта започва най-често в кърмаческа възраст, като недоносените деца боледуват по-често, по-тежко и по-продължително. Децата са неспокойни, с нарушения на съня и чести изпотявания. Най-ранните костни изменения се откриват по черепа. Ръбовете на черепните кости в областта на фонтанелите омекват, а затварянето на фонтанелите се забавя. Челните и теменните части на черепа изпъкват силно. Долната челюст изостава с развитието си и захапката се изкривява.

Характерен признак на рахита е и задебеляването на ребрените хрущяли в областта на залавянето им за гръдната кост (стернума). Те изпъкват под кожата и образуват т.нар. рахитична броеница. Поради намалената минерализация ребрата са меки и се огъват. Гръдният кош се сплесква странично, в долната част се разширява, а в горната се стеснява. В по-тежки случаи гръдната кост силно изпъква напред. Гръбначният стълб в поясната си част изпъква напред и образува рахитична гърбица, а понякога настъпва и странично изкривяване - т.нар. рахитична сколиоза. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените надебеляват. Краката се изкривяват О-образно, по-рядко Х-образно.

Постоянен признак на рахита е отслабването на мускулния тонус и свързващия апарат на ставите. Болните деца са в състояние да извършват движения в голям обем. Например, лежейки по гръб, те могат да докоснат главата си с крака си и дори да го преметнат зад врата, Поникването на зъбите закъснява, те често са деформирани и лесно се разболяват. Съществува склонност към запек, диспепсия, пневмония.

Лечението на рахита и остеомалацията се провеждат с високи дози витамин D, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с обогатено съдържание на калций, фосфор, витамини. Това са продукти от млечен произход, яйца, моркови, плодови и зеленчукови пюрета. Витамин D се прилага в инжекционна форма или в желатинови капсули, както и в течна форма, приемана през устата.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
Профилактиката на рахита започва още преди раждането. Бременните трябва да приемат витамин D през последните месеци на бременността, да включват в храната си пресни плодове и зеленчуци. Новороденото още на третата-четвъртата седмица трябва да се извежда навън, на свеж въздух и на слънце. Важно е майчиното кърмене, защото кърмата съдържа в правилно съотношение калций и фосфор. В края на първия или на втория месец след раждането на детето се дава витамин D, самостоятелно или във вид на обогатено мляко. Едновременно се провежда и облъчване с ултравиолетови лъчи. Ако не се лекува, заболяването може да доведе до трайна неподвижност.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.