All for Joomla All for Webmasters
Всяка детска инфекция има свои отличителни белези и крие сериозна опасност. Но има нещо обединяващо – това са преживяванията и грижите на родителите. Какво да правим, ако детето се разболее? Към кого да се обърнем? Дали не сме закъснели?
Стафилококите са най-разпространените представители от семейството на бактериите. Те живеят в организма на голяма част от хората и са част от нормалната микрофлора на кожата, лигавицата и долния отдел на чревния тракт. Затова ги отнасяме към така наречените условно-патогенни бактерии, т.е. предизвикващи заболяване само при отслабване на имунитета. По-голямата част от стафилококите са безвредни и само епидермални, но сапрофитният и златистият могат да предизвикат сериозно заболяване.

ЗЛАТИСТИЯТ СТАФИЛОКОК Е КОВАРЕН, ОТ НЕГО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ВСИЧКО:
• гнойник върху кожата;
• менингит;
• дисбактериоза на червата.

По-голямата част от тези стафилококи отделят ентеротоксин - отрова, която предизвиква силна диария, повръщане, болки в корема.

За отбелязване е, че “златистият” враг е способен упорито и изобретателно да се съпротивлява на антибиотиците и антисептиците.

Той атакува най-често кърмачетата, чиято имунна система още не може да осигури необходимата защита. Заразяването може да станe в родилния дом чрез инструменти, катетри, превързочни материали, а също и по въздушно-капков път от вас или от друг пациент.

Микрофлората на червата след време може наистина да се нормализира, но дали да се провежда лечение, ще прецени лекарят след обстоен преглед на детето.

Голямо значение има симптоматиката и наличието на стафилококи в изпражненията. Млечните смеси нямат пряко въздействие върху стафилококите, само стимулират ръста на нормалната микрофлора и тя постепенно изтласква патогенната. Обикновено при дисбактериоза се препоръчват смеси, които не съдържат лактоза.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.