All for Joomla All for Webmasters
Какви са причините за ДЦП?
Детската церебрална парализа е последица от въздействия върху главния мозък на детето по време на вътреутробния живот (облъчване с йонизиращи лъчи, инфекция), родова травма (налагане на форцепс, увиване на пъпната връв около врата, прекаран енцефалит, мозъчна травма). При всички тези случаи се установява и мозъчен кръвоизлив с последващо образуване на мозъчни кисти.
Какви са симптомите?
При кърмачетата се наблюдават вяли движения, сученето е затруднено. След третия месец се установяват контрактури на пръстите на ръцете и спазъм на мускулите на вътрешната страна на бедрата. Детето закъснява със сядането, изправянето и прохождането.
Болестта се изявява напълно в следкърмаческата възраст, с прогресивно засягане на нервно-мускулната система и траен мускулен спазъм, като ръцете са свити в лактите и китките, а пръстите са свити към дланите. Бедрата са сгънати и завъртяни навътре, стъпалата се превити надолу (конско стъпало). Мускулатурата е напрегната. При опит крайникът да се постави в нормално положение мускулният спазъм се засилва. Походката е крайно затруднена. Стъпването е на пръсти, със сгънати бедра и с триене на колената едно в друго. Всички движения са бавни и некоординирани. Лицето е безизразно и гримасничи. Говорът е затруднен.
Съществува и болестна форма, при която заболяването протича с непроизволни, некоординирани движения, главно на ръцете. Нерядко равновесието е разстроено, мускулният тонус е понижен и болните залитат при ходене. Често спастичната парализа засяга само отделни мускулни групи или само един крайник.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.