All for Joomla All for Webmasters

Температурата при детето и как да се справяме с нея?

Детето ви се събужда през нощта, плачейки неутешимо. Усеща се горещо на пипане и вие бързо измервате температурата. 39,5 ! Разбираемо е, че сте притеснени! Трябва ли да се обадите на доктора? Трябва ли да се втурнете към спешното отделение?

УСПОКОЙТЕ СЕ И НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА!

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат безопасно и по-спокойно да изкарате нощта.

ОПАСНА ЛИ Е ТЕМПЕРАТУРАТА?

НЕ. Родителите често имат погрешното разбиране, че температурата е нещо лошо и признак за сериозна болест. Това просто не е вярно. Температурата е нормален и здравословен отклик на тялото към болестта. Имунната система отделя вещества, които повишават телесната температура. Това е нормален процес за борба с инфекцията.

КОЯ ТЕМПЕРАТУРА Е ВИСОКА?

    * Нормална температура - 36 до 37.2
    * Леко повишена температура - 37.3 дo 38.3
    * Повишена температура - 38.4 дo 39.7
    * Висока температура – над 39.8

Трябва ли да давам лекарства при леко повишена температура?

Не. Леко повишената температура е полезна за справяне с инфекциите. Лекарства за температура се дават само ако тя кара детето ви да се чувства истински зле. Лекувайте детето си, а не температурата.

Трите най-чести причини за температура

    * Вирусна инфекция – това е най-честата причина за повишена температура при децата. Случва се при инфекции като робеола, варицела, заушка и много други. Повечето вируси не са опасни. Те просто трябва да бъдат преодолени и това става в рамките на няколко дни. Не се лекуват с антибиотици.
    * Бактериална инфекция – някои примери са отит, синузит, пневмония, цистит (възпаление на пикочните пътища) и ангина. Те се лекуват с антибиотици, макар че лечението обикновено може да изчака 12 часа и да се свържете с лекаря си на другата сутрин.
    * Пробиването на зъбките – то също може да предизвика температура, но обикновено не по-висока от 38,5 градуса.

Как да измеря температурата на детето?

    * Обикновен термометър за подмишницата – този “старомоден” метод все още е най-точният, макар че е труден за осъществяване при ревящо и мятащо се дете. Опитайте се да го задържите на място за 3 минути и се уверете, че върхът му е дълбоко в ямката под мишницата.
    * Термометър за измерване в ухото – този бърз и лесен метод е все по-популярен. Но точността на тези термометри варира. На едното ухо може да даде 37, а на другото 39,5 – на кое да вярвате? Ако двете стойности са близки, тогава може би е вярно. Ако отчита 39,5 или повече, може да опитате да го потвърдите с обикновен термометър! Стойности между 37.2 дo 38.9 са по-вероятни.
    * Анален термометър – трябва да бъде използван само при новордени до 3-месечна възраст, тъй като точността на измерване е критично важна при тази възраст. Нежно вкарайте термометъра около 2 сантиметра в дупето и го задръжте 3 минути.
    * Дигитален термометър – те са орални, за подмишницата или анални. Много по-бързи са от обикновения термометър, макар че точността им варира както при термометъра за измерване в ухото.

Как да се справим през нощта?

    * Първа стъпка – преценете температурата изисква ли вземане на мерки според горните препоръки.

Как да подпомогнем понижаването на температурата:

    * Повръщане – ако детето ви повръща и не може да задържи лекарството, можете да използвате свещички.
    * Хладка вана и хладък компрес – могат да помогнат да се свали по-бързо температурата, особено ако е много висока, но се използват само в комбинация с температуропонижаващо лекарство, а не вместо него!
    * Студени течности – помагат да се охлади тялото и да не се обезводни детето.


      Кога да не се притесняваме?
    * Запомнете – температурата е естественият отговор на тялото към инфекцията и не е непременно знак, че се случва нещо сериозно.
    * Леко повишената температура обикновено не е сериозна, лекува се лесно и може да чака до сутринта, преди да се свържете с лекаря.
    * Температура в рамките на 38.4 дo 39.5 също обикновено не е сериозна и може да чака, освен ако няма някой от признаците, описани по-долу.
    * Висока температура над 40 градуса или по-висока, която обаче бързо се сваля до 37.8 - 38.3 с гореизброените мерки, също не е сериозна и може да чака до сутринта, освен ако няма някой от признаците, описани по-долу.

 
   Кога да се притесняваме?

    * Ако бебето ви е под 6-седмична възраст и има температура около и над 38.4, това е спешно състояние. Детето трябва да бъде видяно от лекар веднага или закарано в спешно отделение. Не давайте никакви температуропонижаващи лекарства в този случай (нали не искате докторът да не може да установи каква е температурата при прегледа). Уверете се, че сте потвърдили стойностите на температурата с ректален термометър (а не само с ушния) преди да се свържете с лекаря си.
    * Бебета на възраст 7 седмици до 3 месеца с температура над 38,4 изискват незабавно свързване с лекаря. Той ще ви помогне да определите как да действате в конкретната ситуация. Потвърждавайте всяка измерена стойност с ректалния термометър, преди да се свържете с доктора.
      
    
      Ако детето ви има един или повече от следните симптоми, трябва незабавно да се обадите на лекаря:
    * Висока температура над 40 градуса, която не се смъква до  38.3 - 38.9 с мерките, описани по-горe
    * Летаргия – означава не просто детето ви да е отпуснато и да иска да лежи в ръцете ви, а да е безжизнено и да не задържа погледа си във вашия.
    * Раздразнителност – има се предвид нещо повече от нормалното хленчене. Истински раздразнителното дете ще плаче с часове, няма да говори и е почти невъзможно да го успокоите.
    * Менингит – симптомите са висока температура над 40 градуса, схванат врат и/ли болки в тила, които правят навеждането на главата към гърдите болезнено и невъзможно, повръщане, силно главоболие, очите са болезнени при ярка светлина.

Независимо от всичко, ако имате вътрешното усещане, че детето ви е сериозно болно, трябва незабавно да се свържете с лекар!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.