All for Joomla All for Webmasters
При гърча обикновено детето губи съзнание, очите се обръщат, зъбите са стиснати и тялото или части от него се разтърсват от потрепващи движения. Дишането е тежко, може да се появи и малко пяна на устните. Понякога детето се напикава или се изхожда.
 Какви са причините?
 Гърчовете се предизвикват от дразнене на мозъка.
През отделните възрастови периоди причините са различни. При всеки гърч детето трябва да бъде прегледано от лекаря си или в спешното отделение.
 При малките деца на възраст между 1 и 5 години причината за гърча най-често е внезапното покачване на температурата в началото на простудни заболявания, тонзилит или грип. Рязкото покачване на температурата изглежда раздразва нервната система. Много деца на тази възраст при повишаване на температурата получават втрисване, което не винаги преминава в гърч.
 Какви мерки може да предприете?
 Пазете детето да не се удари. Обърнете го на една страна, за да може слюнката да изтича от ъгълчето на устата.
 Не се опитвайте да поставяте детето в хладка вана – това няма да помогне.
 Ако детето има висока температура, обтрийте го с вода, за да я свалите. Съблечете го и го покрийте с чаршаф. Намокрете дланта си и в продължение на няколко минути разтрийте едната му ръка, после другата, краката, гърдите, гърба. Непрекъснато мокрете дланите си. Леката разтривка предизвиква прилив на кръв в кожата и изпарението спомага за охлаждането. Ако гърчовете не спират или температурата се задържи над 39.4 градуса Целзи, можете да продължите разтриването. Докато се опитвате да свалите температурата не завивайте детето с одеяло.
Каква е прогнозата?
 Гърчът у детето плаши околните, но в мнозинството от случаите сам по себе си не е опасен. Повечето гърчове не след дълго изчезват, независимо дали са били лекувани или не.
Ако в периода между втората и третата година детето ви получи гърч при покачване на температурата, това не означава непременно, че е сериозно болно, нито пък че такъв гърч ще се повтори по-късно в живота му. Дори и ако гърчът може да бъде отдаден на високата температура, детето трябва да бъде прегледано от лекар. Гърчовете са редки след първия ден от покачването на температурата.
 Телефонирайте на лекаря. Ако не можете да се свържете веднага, на се тревожете. Когато лекарят пристигне, гърчът обикновено е преминали детето вече спи.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.