All for Joomla All for Webmasters
Първите рутинни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолога или педиатъра. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина (нормален е червеният рефлекс от очното дъно) и др.

Промененият зеничен рефлекс насочва към патологични промени в структурата на окото. Например белият зеничен рефлекс може да е следствие на вродено перде (катаракта) или по-рядко на вътреочен тумор. Неясният рефлекс се свързва с аномалии в рефракцията (нужда от очила) и т.н. Всяко отклонение от нормата следва да бъде консултирано със специалист (детски офталмолог) за точна диагноза и съответно лечение.

Първите тестове за силата на детското зрение би трябвало да се извършат около третата годинка. Ползват се различни таблици за зрителна острота. За най-малките те са с картинки, а за децата над З години - с различни знаци, подобни на букви, числа или буквата "Е", обърната в различни посоки. Подобен преглед е един от най-ефективните начини за ранно откриване на проблеми с детските очи и зрение.

Допълнителни изследвания се налагат, ако: зрението на двете очи е различно, очите не са в успоредна позиция едно спрямо друго, подвижността им е ограничена или нетипична, в семейството има хора с очни проблеми в детска или в зряла възраст.

http://www.bg-mamma.com

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.