All for Joomla All for Webmasters
На всеки сто деца от 3 до 4 имат говорни нарушения .

Заекването е една от най-мъчителните речеви неврози, особено при децата. Този проблем обикновено се появява в ранна детска възраст точно когато детето усвоява думите - между 3 и 5 години. Има случаи, когато проблемът може да се появи и в по-късна възраст, но за това си има други, съвсем различни причини. Нарушава се координацията на всички двигателни центрове в момент на говорене. В мускулите на говорния апарат възникват спазми, повтаря се начален звук или сричка или не може да се изговори първият звук, който обикновено е съгласен.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ТОВА БОЛЕЗНЕНО СЪСТОЯНИЕ СА МНОГО

Едната от тях е наследствената обремененост – невропатично предразположение, предавано по-често от страна на майката, или наследствено превъзпитание на деца левичари в десничари.

Инфекциозните заболявания са друга група причини, предизвикват общо физическо и психично отслабване на организма и водят до нарушаване на нервно-вегетативното равновесие. Затрудненото носово дишане (аденоидни вегетации), прекалената употреба на месна храна, силната уплаха или телесни наказания, стресови състояния - това са факторите, които провокират заекване. Има случаи, когато видима причина не се констатира - генуинно заекване. То може да се появи и по подражание.

ПРИЧИНИТЕ

От много години специалистите по неврофизиология се опитват да си обяснят този феномен, но и до днес не могат да открият. Последните, най-съвременни изследвания на заекването чрез позитронно-емисионна томография показват, че при заекващите има незначителни изменения в тази област на мозъка, която управлява говорната дейност (център на Брока).

Нещо повече - открита е хиперактивност в дясната половина на мозъка, която няма пряко участие в говоренето. Знаем, че двигателният център на речта е в лявото полукълбо. В резултат на това възниква интерференция между импулсите на двете полукълба на мозъка.

Нарушава се регулиращата двигателна функция на говорния център отляво и той губи връзките си с другите центрове от предната част на мозъка. Възникналите дефекти в лявата половина на мозъка засягат и подкоровите ганглии, които са центърът за управление на автоматичните движения.

Така се регулира речта чрез връзките си с мозъчната кора и като следствие се влошава координацията на говорните актове. Появяват се смущения в ритъма и темпа на речта. При децата, които нямат такива анатомофизиологични отклонения, заекване не се развива.

ЛЕЧЕНИЕТО

Лекуването на този предимно детски недъг е много сложен процес. Независимо че в основата му е открита минимална органика, състоянието не се лекува с таблетки или със сиропи. Прилагат се добрите изпитани логотерапевтични програми, съчетани комплексно с медикаментозно и психотерапевтично въздействие.

Чрез логотерапията се цели да се разрушат патологичните речеви рефлекси и да се формират нови, които са физиологично правилни. В търсене на допълнителна програма за облекчаване на моторната координация в момент на говорене е създадена специална система. В момента на говорене от детето се изписват във въздуха и съответните букви чрез различни комбинации на пръстите и китката на ръката, които много бързо се усвояват от децата. Тази програма се прилага в случаите, когато детето заеква от по-дълго време или в по-късна възраст.

И още нещо в полза на тази програма – известно е, че ръката представлява мозък, изнесен навън от главата. Комплексното лечение на заекването в повечето случаи е успешно, но все пак то зависи от продължителността на времето, през което детето е заеквало, и от възрастта. Колкото по-рано се започне логотерапията, толкова по-бързо ще се постигне успех. Нерядко една обикновена хрема може да предизвика рецидив. Ето защо лечението веднага трябва да продължи. Но е добре да се знае, че никой не е в състояние да прогнозира колко време ще трае лечението и дали ще има ефект.

И един съвет към родителите - ако забележите в говора на детето някакви смущения, веднага потърсете специализирана помощ!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.