All for Joomla All for Webmasters
При децата критичната точка е 38 градуса С.
Повишената температура е една от проявите на острите инфекции.
Нейната поява се стимулира от вещество, което се нарича “ендогенен пироген”. Но то едновременно способства и за производството на интерферон, който пък защитава организма от инфекцията.
Затова все по-често в съвременната медицина се лансира схващането, че температурата не винаги и при всички условия трябва да се “сваля”. Повечето специалисти вече са убедени, че докато тя не достигне определено ниво, с нея въобще на трябва да се борим.
Разбира се, трябва да се спазват определени условия и първото от тях е “леглови” режим. Кога температурата е твърде висока
Това на първо място зависи от възрастта и общото здравословно състояние.
- Ако например детето е на възраст до 3 години, за висока се приема температурата над 38 градуса С. Ако тя е например 37,5 градуса, загърнете детето в мокър чаршаф (водата трябва да е със стайна температура с добавени 2-3 лъжици оцет).
В този случай не е необходимо да давате лекарства. Но ако това не помага, детето трябва да приеме сироп – най-често съдържащ парацетамол. Не проявявайте самодейност и потърсете лекарска помощ.

- Ако става дума за деца до 12 години, забравете за ацетилсалициловата киселина (аспирин) и съдържащите я лекарства. Приемането на тези препарати на фона на вирусната инфекция може да предизвика синдрома на Рей – тежко усложнение, което се състои в поразяване на черния дроб и главния мозък и може да има фатален край.
Най-безопасни и често предпочитани са отново средствата, съдържащи парацетамол (ацетатаминофен) или ибупрофен. Изборът е голям – на таблетки, в разтворима форма или сиропи. Добре е да се знае, че разтворимите препарати действат по-бързо, а например свещичките по-бавно в сравнение с таблетките, но затова пък по-продължително.

Разбира се, не е нужно да забравяме и традиционни методи от народната медицина – лед на челото, поставяне на парченце лимон върху петите на детето, завиване на краката с влажни кърпи.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.