All for Joomla All for Webmasters

Характерно за въшките е, че освен по появата на гнидите и сърбежа те трудно могат да се открият. Формата на гнидите е като на яйце, малки са и седефенобели на цвят. Залепени са за косъм от косата. Понякога се появяват малки червени пъпчици по кожата на вратлето. Хващат се най-често в детската градина от други деца при допир на главиците им или в началната училищна възраст.

Има доста медикаменти за избавяне от тези неприятни гадинки. Това което е необходимо да знае майката на детето, хванало въшки в градината или училище е, че трябва да се снабди със подходящ медикамент или да си приготви следната рецепта:

1 с.л. - газ
1 с.л. - олио
1 с.л. - оцет

С тази смес се намазва главата на детето, но тя не убива въшките, а само ги умърлушва. Необходимо е майката да прегледа главата и унищожи намерените въшки, а самите гниди да изпука. Може да използва гъсто гребенче, с което да реше главичката, докато паднат въшките. Тази процедура се повтаря докато гадините изчезнат напълно.
Ако детето се съпротивлява, което много често се случва е по-добре консултация с лекар, който да предложи нещо по-ново в медицината или нещо безопасно и убиващо гадинките (макар че аз лично не съм чувала за такова средство - дано да са измислили вече).

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.