All for Joomla All for Webmasters

Коремната болка е често явление в малката детска възраст.
Тя може да се дължи на процеси в областта на корема, но и извън него. Като се има предвид, че в корема има около 20 органа, ясно е колко много причини за болка в тази област може да има. Обаче нерядко болката от гръдния кош се разпространява надолу и детето посочва коремчето.

Нещо повече - малкото дете свързва храненето с коремчето и при ангина с болки в гърлото пак посочва коремчето. Добре ще е да го помолите да посочи с пръстче точно къде го боли, та после да съобщите това на лекаря, защото нерядко палавникът казва пред лекаря, че вече нищо не го боли, за да избегне нежеланите изследвания.

Невинни оплаквания от болки в коремчето обаче се наблюдават и у децата от ранна и предучилищна възраст. При тичане или бързо ходене детето спира и казва, че го боли коремчето, като посочва дясното или лявото подребрие. В дясното подребрие се намира черният дроб, а в лявото - слезката - два органа, които при физически усилия се свиват, за да осигурят повече кръв за кръвообращението. С възрастта тези оплаквания изчезват.

Ако оплакването на детето от болки в коремчето се придружава и от други болестни прояви - като например повишена температура, повръщане, особено ако то е жлъчно, ако цветът на детето не ви харесва, - ще трябва да го заведете при лекаря

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.