All for Joomla All for Webmasters
Прашинки в окото. Попадналите в окото прашинки трябва веднага да се отстраняват. За предпочитане е по възможност това да бъде направено от лекар. Посещение при лекар е абсолютно наложително, ако прашинката не бъде отстранена до половин час. Прашинката, която в продължение на няколко часа остане залепнала за зеницата или ириса, може да предизвика тежка инфекция. Има три метода, които можете да опитате, ако ви е трудно да отидете при лекар. Първият е да издърпате горния клепач надолу и да го отделите от окото, като го държите за миглите. Това дава възможност насълзите да измият прашинката навън.
Второ, можете да направите промивка на окото  с борова вода в специална очна чашка. Детето навежда главата си напред и долепя пълната чашка до окото, изправя се и мига няколко пъти в нея.
Ечемик. Ечемикът е инфекция в корена на косъмче от миглите и прилича на гнойна пъпка по всяка друга част на тялото. Ечемикът се причинява от обикновени гноеродни бактерии, които попадат на клепача, когато детето го търка. Ечемикът обикновено узрява и се пуква. Лекарят може да предпише мехлем, който да ускори заздравяването и да се предотврати разпространението на гнойна инфекция. Възрастният, който има ечемик, се чувствува по-добре, ако го налага с топло. Това може да ускори узряването и пробиването на ечемика, но в друго отношение не помага. Детето не обича такова нещо. Главната беда при ечемика е, че един ечемик често води след себе си и друг. По всяка вероятност това е така, защото при пукването на първия микробите се разпространяват и попадат в корена на други косъмчета. По тази причина детето не трябва да пипа и да търка клепача си, когато ечемикът узрява или протича. Ако то последователно получи няколко ечемика, трябва да бъде прегледано от лекар и да му се изследва урината. Понякога ечемиците показват, че у дадения човек има някаква причина, която намалява неговата устойчивост към инфекциите.
Майка с ечемик трябва добре да измива ръцете си, преди да започне грижите около бебето или малкото дете, особено ако е пипала ечемика си, защото микробите лесно се предават от човек на човек. По-добре е, ако бащата или братчето имат ечемик, временно да не пипат бебето.
Късогледството, което най-често пречи на учебната работа, обикновено се развива между 5-та и 10-та година. То може да се развие бързо, така че не пренебрегвайте неговите първи признаци (детето чете, като държи книгата по-близо, не вижда добре написаното на черната дъска в училище) само защото зрението на детето е било добро преди няколко месеца.
Възпаление на окото (конюнктивит) се причинява от множество различни инфекции. Контакт с химикали, физически дразнения, например ултравиолетови лъчи и вирусни инфекции, но най-често алергени причиняват възпаление на конюктивита. Общи заболявания като настинка и детски болести като, морбили, рубеола или варицела също могат да предизвикат възпаление. Конюктивита започва съответно от горния и долния клепач, образува гънка и се свързва в средата на окото с роговицата. Следователно тя обгръща очната ябълка и клепачите отвътре. Ще разпознаете конюктивита по следните три симптома:
  • Зачервяване, евентуално със сърбеж или подуване на конюктивита;
  • Повишена чувствителност към светлина;
  • Засилено сълзене;
При това очите не могат да се отварят добре. Ако е засегнато само едното око, ако е налице силно зачервяване и сълзене, вероятно в него е попаднало чуждо тяло, което трябва д бъде отстранено от лекар.
За лечението на конюктивита е най-важно да се отстранят причините. При конюктивит в рамките на общо заболяване трябва да се лекува основната болест.
Промивки при конюктивит: ако очите на детето са слепени от секрет, което е често явление сутрин при ставане, избършете внимателно с хладка отвара от лайка: 1 ч.л. лайков цвят се залива с чаша вряща вода, кисне 10 минути и се прецежда.
Ако конюктивитът се дължи на инфекция, особено вируси, той е много заразителен. Внимавайте за добра хигиена, сменяйте често спалното бельо, кърпите за лице и т.н. Не позволявайте на детето да трие очите си и следете да си мие редовно ръцете.
Запомнете добре е да се свържете с лекар, особено когато е зачервено бялото на окото или когато има гнойна секреция

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.