All for Joomla All for Webmasters

Детето ви се събужда през нощта, плачейки неутешимо. Усеща се горещо на пипане и вие бързо измервате температурата. 39,5 ! Разбираемо е, че сте притеснени! Трябва ли да се обадите на доктора? Трябва ли да се втурнете към спешното отделение?
НЕ. Родителите често имат погрешното разбиране, че температурата е нещо лошо и признак за сериозна болест. Това просто не е вярно. Температурата е нормален и здравословен отклик на тялото към болестта. Имунната система отделя вещества, които повишават телесната температура. Това е нормален процес за борба с инфекцията.

КОЯ ТЕМПЕРАТУРА Е ВИСОКА?

•Нормална температура - 36 до 37.2
•Леко повишена температура - 37.3 дo 38.3
•Повишена температура - 38.4 дo 39.7
•Висока температура – над 39.8

Ако температурата надхвърля 38 градуса, границата, която е свързана с видимо неразположение на детето, се препоръчва вземането на антипиретици.

Ако температурата на детето надхвърля 40 градуса, компресите с хладка вода могат да помогнат, но само в случай че е минал 1 час, откакто детето е взело антипиретично лекарство.
Противотемпературното лекарство трябва да се даде еднократно, а ако не сте в състояние да се свържете с лекар, след 3-4 часа може да повторите дозата.

Съблечете дето и го завийте с чаршаф или леко одеало. Намокрете дланта си в съд с хладка вода.

Открийте едната му ръка и леко я разтрийте в продължение на няколко минути, като мокрите дланта си, когато изсъхне прекалено много. После покрийте ръката на детето с чаршафа. Направете същото с другата ръка, двата крака, гърдите и гърба.

След половин час отново измерете температурата и ако не е спаднала под 40 градуса, дайте на детето да пие студени течности и го сложете да престои 15 минути във вана с хладка вода.
Когато температурата на детето е много висока то е зачервено, използвайте леки завивки при нормална стайна температура, може би само чаршаф. Така детето ще се почувства по-добре, а това може да помогне и за спадане на температурата.

Нормалната телесна температура е около 36,8 градуса.

При бебета и малки деца тя се движи между 36,2 и 37,8 градуса и е по-ниска след сън и по-висока след хранене и други дейности.

Наличието на някакво заразно заболяване активизира защитния механизъм на тялото и температурата се покачва. Когато тя достигне 41,4 градуса, има опасност от мозъчно увреждане или смърт.

Въпреки че повечето родители свързват гърчовете и припадъците на детето с висока температура, едно дете може да получи спазми, дори когато температурата му е под 40 градуси. В действителност често се явяват спазми през първите 24 часа на болестта, още преди родителите да разберат, че детето има температура.

Гърчовете може да са ужасяващи на пръв поглед, но те рядко предизвикат увреждания и не оставят последици върху здравия мозък, освен ако продължат повече от 1 час.

Когато термометърът показва:


41,1 градуса – няма опасност от мозъчно увреждане на детето, ако температурата не надхвърли 41,1 градуса.

40 градуса – смята се за средно висока температура. Ако термометъра надхвърли 40 градуса, дайте на детето някакъв антипиретик и след 1 час избършете цялото му тяло с гъба намокрена в хладка вода.

38,9 градуса – смята се за ниска температура.

38,3 градуса – температура над 38,3 градуса (в ануса) и 37,8 градуса в устата показва наличие на температура. Не давайте на детето антипиретици , ако температурата не надвишава 38,3 градуса.

36,2 до 37,8 градуса – нормална температура за бебетата и малки деца.

Гърч

Неочакваната поява на резки, неволни мускулни контракции, често съпроводени от загуба на съзнание, е известна като гърч (конвулсии) и е следствие от патологична активност на мозъчни неврони.

Как да реагираме?

Ако човек получи пристъп с гърч, направете следното:
• Запазете спокойствие и отстранете всякакви твърди или остри предмети (вкл. мебели), за да не се нарани припадналият.
• Поставете го да легне настрани, разхлабете стегнатите му дрехи и дръжте случайните свидетели на разстояние.
• Не ограничавайте движенията на припадналия и не му поставяйте нищо в устата (вероятността да си прехапе езика е малка и можете Да счупите зъбите му).
• Когато пристъпът отмине, поставете човека в положение за възстановяване и останете наблизо, докато отново дойде в съзнание.

Висока температура и гърчове при деца

Някои деца са особено предразположени към изява на гърчове, причинени от много висока температура, например когато са прекалено завити или се намират в стая, където е горещо. Ако детето ви има висока температура, вземете предпазни мерки . Получи ли гърчове, потърсете незабавно медицинска помощ.

Как да измеря температурата на детето?

Граница на нормална температура, измерена с:

- Обикновен термометър за подмишницата (живачен) – този “старомоден” метод все още е най-точният, макар че е труден за осъществяване при ревящо и мятащо се дете. Опитайте се да го задържите на място за 3 минути и се уверете, че върхът му е дълбоко в ямката под мишницата.
Граница на нормална температура - 34,7- 37,3

- Орален термометър - много по-бързи са от обикновения термометър, макар че точността им варира както при термометъра за измерване в ухото.
Граница на нормална температура - 35,5-37,5

- Анален (ректален) термометър – трябва да бъде използван само при новордени до 3-месечна възраст, тъй като точността на измерване е критично важна при тази възраст. Нежно вкарайте термометъра около 2 сантиметра в дупето и го задръжте 3 минути.
Граница на нормална температура - 36,6 -38,0

- Термометър за измерване в ухото – този бърз и лесен метод е все по-популярен. Но точността на тези термометри варира. На едното ухо може да даде 37, а на другото 39,5 – на кое да вярвате? Ако двете стойности са близки, тогава може би е вярно. Ако отчита 39,5 или повече, може да опитате да го потвърдите с обикновен термометър!
Граница на нормална температура - 35,8 - 38,0

Кога да не се притесняваме?

•Запомнете – температурата е естественият отговор на тялото към инфекцията и не е непременно знак, че се случва нещо сериозно.
•Леко повишената температура обикновено не е сериозна, лекува се лесно и може да чака до сутринта, преди да се свържете с лекаря.
•Температура в рамките на 38.4 дo 39.5 също обикновено не е сериозна и може да чака, освен ако няма някой от признаците, описани по-долу.
•Висока температура над 40 градуса или по-висока, която обаче бързо се сваля до 37.8 - 38.3 с гореизброените мерки, също не е сериозна и може да чака до сутринта, освен ако няма някой от признаците, описани по-долу.

Кога да се притесняваме?

•Ако бебето ви е под 6-седмична възраст и има температура около и над 38.4, това е спешно състояние. Детето трябва да бъде видяно от лекар веднага или закарано в спешно отделение. Не давайте никакви температуропонижаващи лекарства в този случай (нали не искате докторът да не може да установи каква е температурата при прегледа). Уверете се, че сте потвърдили стойностите на температурата с ректален термометър (а не само с ушния) преди да се свържете с лекаря си.
•Бебета на възраст 7 седмици до 3 месеца с температура над 38,4 изискват незабавно свързване с лекаря. Той ще ви помогне да определите как да действате в конкретната ситуация. Потвърждавайте всяка измерена стойност с ректалния термометър, преди да се свържете с доктора.

Ако детето ви има един или повече от следните симптоми, трябва незабавно да се обадите на лекаря:

•Висока температура над 40 градуса, която не се смъква до 38.3 - 38.9 с мерките, описани по-горe
•Летаргия – означава не просто детето ви да е отпуснато и да иска да лежи в ръцете ви, а да е безжизнено и да не задържа погледа си във вашия.
•Раздразнителност – има се предвид нещо повече от нормалното хленчене. Истински раздразнителното дете ще плаче с часове, няма да говори и е почти невъзможно да го успокоите.
•Менингит – симптомите са висока температура над 40 градуса, схванат врат и/ли болки в тила, които правят навеждането на главата към гърдите болезнено и невъзможно, повръщане, силно главоболие, очите са болезнени при ярка светлина.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.