All for Joomla All for Webmasters

Приемането на антибиотици в първата година от живота може да повиши риска от по-нататъшно развитие на астма при детето. В изследването, което е публикувано в юнския брой на списание СНЕST, се казва, че при такива деца се повишава риска от заболяване към седем годишна възраст.  Астмата е респираторно заболяване, което е доста разпространено сред децата в наши дни. Само на териоторията на САЩ има около 5 милиона деца асматици.
През последните няколко години не стихнаха дебатите за това влияят ли антибиотиците, приемани на ранния стадий на живота на детето нчестотата на рзвитие на астма в последствие.

 

  Изследването, проведено от епидемиолога АнитаКозински от университета в Манитоба, показало такава връзка, а в същото време всички останали изследвания я опровергали.    Работатата на Козински показва, че рискът от заболяване от астма е пряко свързан с броя на курсовете антибиотикотерапия през първата година от живота. «У децата, които са получили по пет и повече курса антибиотикотерапия през първата година от живота, рискът от по-нататъшно развитие на астма нараства с път и половина. Този риск остава дори прои децата, които са родени от здрави майки и сами по себе си не се отнасят към рисковата група за астма»,- пише Козински.

Преките причини, поради които приемът на антибиотици може да доведе до развитие на астма, до този момент не са изяснени. Както счита самата авторка, причината може да бъде пренастройката на имунната система, която протича под въздействието на препаратите, а това прави човека мо-малко устойчив към развитието на заболяването.

И все пак, въпреки полчените данни, авторката се застрахова като казва, че причина за асмата може да не са самите антибиотици защото има много и по-сложни причини, които водят до заболяване от астма.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.