All for Joomla All for Webmasters

Стресът се проявява в различни варианти при децата. Някои може да са свръх активни и да изглежда, че се справят добре. Други може да се чувстват уморени, да имат кошмари или да се държат като бебета (смучене на палеца, подмокряне).
Много от признаците на стреса могат да бъдат породени и от други обстоятелства (например

заболяване). Всяка внезапна промяна в поведението на детето, която не е част от естествения процес на развитието, е причина за загриженост. Ако симптомите продължат дълго, трябва да се подходи сериозно и да се потърси професионално мнение (личен лекар, училищен психолог и др.).

Знаци за стрес при деца до 5 години

Малките деца не могат да кажат, че са стресирани. По тяхното поведение обаче може да се определи нивото на стрес.
При пеленачетата, прохождащите, предучилищната възраст стресът се проявява чрез безпомощност и силна зависимост от родителя. Децата плачат повече от обикновено, имат внезапни изблици на раздразнение, регресивно поведение (смучене на палец, среднощно напикаване, страх от тъмното), хапане. Плачът, раздразнението и среднощното будене могат да бъдат част от нормалното развитие на детето. Етапите като ходене, говорене и др. могат да създадат несигурност у детето. То може да плаче повече от обикновено, около два – три дни и след това да се върне към обичайното си поведение.
Други сигнали за стрес на тази възраст са гневът, зачестилите инциденти, повишената чувствителност към внезапни или силни шумове.

Знаци за стрес при деца от 6 до 11 години

Децата в училищна възраст могат да кажат, че се чувстват стресирани. Освен вербалните оплаквания, могат да се проявят физически оплаквания или необичайно поведение. В тази възраст децата, които са стресирани често се оплакват от стомашни болки, главоболия, дихателна слабост, проблеми със съня, липса на апетит или глад по всяко време, бавно възстановяване при боледуване, заекване, често ходене до тоалетна, скърцане със зъби, особено в съня. Може да се появи подмокряне, внезапен гняв или бебешки говор. Децата, подложени на стрес, могат да започнат да лъжат, да бъдат агресивни, да удрят другите деца, да не искат да ходят на училище и да започнат да получават слаби оценки. Могат да получат пристъп на паника, да се депресират, да загубят интерес към обичайните дейности, да изглеждат разтревожени, да не могат да се концентрират, да плачат, да се отдадат на мързелуване, да изгубят приятели.

Знаци за стрес при деца от 12 до 18 години

В тази възраст може да се прояви нежелание от споделяне. Децата може да отричат, че нещо ги безпокои и да откажат да говорят.
Когато са стресирани, тинейджърите могат да се държат по същия начин, както и учениците в начален етап. Могат да демонстрират липса на желание да поемат отговорности и да искат да играят повече. Могат да поемат по рисков за здравето и живота им път.

Ако децата не са способни да ни кажат, че са стресирани, то поведението им и физическите симптоми могат да ни дадат ясни сигнали за това.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.