All for Joomla All for Webmasters

Навярно като деца сте си мислили, че никога няма да бъдете като своите родители и да повтаряте грешките им, които са правили спрямо вас, но уви, и вие тръгвате по техния път, за да се поучите от собствените си грешки.
7 грешки, които допускате като родители
Които са най-честите грешки, които допускат родителите спрямо децата си?
 Забравят, че са модел за подражание
 

Как искате децата ви да бъдат възпитани, добри и безгрешни, когато вие не сте. Помнете, че сте пример за подражание за децата си, така че преодолейте гневните си изблици и желание да псувате по адрес на съседа и се отървете от неприятните си навици като сърбане, шумно оригване и всякакви подобни прекрасности.
Безразличие спрямо важни за детето неща.

Неизбежен е моментът, в който децата започват да имат собствено мнение и да се опитвам да се налагат, да се бунтуват, да воюват за интересите си най-често със своите родители, които винаги са контра. Но в даден момент и на тях им писва и просто вдигат ръце, казвайки „Прави каквото искаш, мен не ме интересува повече!“ С това детето започва да се чувства отблъснато, става гневно и решава, че трябва да ви накаже заради безразличието си. Следва критика и наказание, които още повече разгневяват детето...
Прекалена строгост

Налагането на забрана след забрана кара детето в един момент да се чуди има ли въобще нещо, което му е позволено. То чува само „Не!“, все едно е кученце, което некадърен стопанин се опитва да дресира. Трябва да подходите с разбиране към детето, за да разбере и то вас и защо дадено нещо му е забранено. В противен случай, за да си спести критики, ще се държи прилично пред вас и ще прави всичко забранено зад гърба ви. И вместо да повтаряте само „Не!“ помислете дали пък не е добре да казвате понякога и „Браво!“.
Глезене

Липсата на каквато и да е строгост пък, в комбинация с изпълняване на всяко детско желание, може да ви изиграе лоша шега за в бъдеще.
Възпитание чрез бой

Насилието е най-погрешният начин да кажете на детето, че е сбъркало. Така го унижавате, разгневявате, то се чувства онеправдано и на инат прави точно това, което не искате. Така че представата ви, че с бой ще вразумите детето и ще го научите кое може и кое не, кое е добро и кое не, е абсолютно погрешна.
Велики планове за децата

Има много родители, които искат детето им да бъде гений, да може 100 неща и да постигне непостигнатите мечти на родителите. И в тази връзка родителите записват децата на уроци по музика, спорт, езици и какво или още не. И дори държат сметка на децата си, когато не се справят добре или нямат желание да правят нещо. Така пропилявате най-хубавите детски години и карате детето да се чувства некадърно и виновно, че не може да свири добре на цигулка, например.
Липса на ласки

В стремежа си да възпитат децата си добре и да не ги разглезят родителите забравят, че на първо място е важно да обичат децата си и да показват обичта си с прегръдки, целувки, милване. А обичта е съществена част от доброто възпитание.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.