All for Joomla All for Webmasters

В едно семейство всеки член трябва да има свои задължения. Това важи не само за възрастните, но и за децата. Децата, които се учат да помагат, се учат да поемат някаква отговорност върху себе си, да бъдат по-самостоятелни. Те трябва да разберат че конкретна домашна работа зависи изцяло от тях. Добре е от рано да приучите детето че домашните задължения се разпределят между всички членове на семейството.

Ето и няколко начина да привлечете детето към каузата:

1.
Направете списък с домашните задължения на всички членове на семейството, в това число и на детето. Ако по някаква причина то не изпълни своята част от работата, в никакъв случай не я изпълнявайте вместо него. То трябва да разбере че неговите задължения са важни за цялото семейство.


2.
Не възлагайте на детето едни и същи задължения. Те трябва да са разнообразни. Разнообразната работа ще помогне на детето да научи нещо ново, да придобие нови навици.


3.
Не казвайте на детето че не е свършило работата си добре. Обяснете му спокойно как се прави тази или друга работа. Най-добре е първия път да я свършите заедно.


4.
Помолете детето да свърши работата си преди да е излязло да играе, да гледа филмчета, да сяда на компютъра. Това ще го мотивира да не се разтакава и да я свърши на време.


5.
Децата са склонни да направят повече, отколкото се изисква от тях. Затова им поставете няколко задачки. Колкото са по-големи децата, толкова повече задължения трябва да имат у дома.


6.
Опитайте се да разберете какво предпочита детето ви: да работи в компания с други деца; да чете, вместо да слуша; да получава последователни инструкции за домашните си задължения или самостоятелно да си подхожда по въпроса за неговите задължения у дома.


7.
Опитайте се да разберете характера на детето си. По този начин то ще изпълнява с охота поръченията ви.


8.
Опитайте се да разделяте големия обем работа на няколко етапа. Например – не карайте 13 годишното си дете да изпере белите дрехи, ако не сте му обяснили как работи пералнята, кой препарат е за бяло и кой за цветно пране, какво е омекотител и къде се слага, какви програми има на пералнята.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.