All for Joomla All for Webmasters

Децата в тази възраст вече показват първите признаци на срам. Не искат чужди хора и дори родителите да присъстват, когато се обличат или събличат.
 
Разбира се, не бива да им се присмивате.
Често се случва детето внезапно да започне да отблъсква нежностите на майката.
Ако синът се занимава с пениса си, а дъщерята е открила колко е приятно да се докосва клиторът, родителят в зависимост от личните си схващания може да ги остави на мира или да се опита да отклони вниманието им.

Забраните и постоянните натяквания могат да доведат дотам, че детето да съсредоточи цялото си внимание върху тази интересна дейност. Тази форма на сексуалност - както и игрите на чичо доктор - изчезва от само себе си през следващите години (настъпва латентна фаза - между осем и единадесет години при момичетата и между девет и дванадесет или петнадесет години при момчетата).


 

Изказванията и обясненията на родителите по темата сексуалност имат голямо значение за детето. Те могат също да диференцират и коригират погрешни или твърде едностранчиви сексуални представи, които вече са се изградили в съзнанието на детето. Достатъчно е родителите да отговарят спокойно на всички поставени въпроси. Така ще узнаят и какви проблеми занимават ума на детето им в момента.

Ако детето изобщо не задава въпроси на тема сексуалност и не прави никакви изказвания, задача на родителите е да създаде подходяща атмосфера и внимателно да го подтикнат да заговори.

Понякога началото на такъв разговор е много трудно. В противен случай детето обаче ще се обърне към други източници и ще получи едностранчиви отговори от други деца или от медиите.
Родителите не бива да изпускат от очи тази толкова важна област от възпитанието. 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.