All for Joomla All for Webmasters

Малко са родителите, които не са се изправяли пред молещите очи на детето си да му вземат куче. Ако вече сте взели решението, че ще си имате домашен любимец, каква порода куче да изберете за вашия мъник?

 Преди да си вземете куче, преценете добре всички плюсове и минуси. Важно е да съобразите пространството на дома си. Не правете грешката да вземете голямо куче и да го оставите да живее в малък апартамент. Така ще наказвате животното и себе си. Малките породи кучета са по-лесни за отглеждане, но не са по вкуса на всеки стопанин. Важно е поне един член от семейството да разполага с повече време, за да може да се грижи за кучето. Инстинктивно кучето избира един от членовете на семейството за свой господар и на него се подчинява най-покорно.

Не вземайте куче на детето, докато е прекалено малко. Най-добре изчакайте детето да порасне, за да може да участва в отглеждането на кучето и да има определени отговорности. Това ще помогне за възпитанието на вашия наследник.

Има някои породи кучета, които са особено подходящи за деца. Те са дружелюбни, поддават се на дресировка и изпитват силно развит инстинкт за протекция на малките членове на семейството. Ето някои от тях:

Боксер
Голямо и привидно страшно куче, боксерът е порода с много лек нрав.  Възпитава се лесно, топлолюбив, мързелив и лаком е. Една от най-подходящите породи за деца, защото е игрив и не спира да дарява и търси внимание. Не проявява агресия към хора, осбено към деца.  Силно се привързва към стопаните си и затова има високо изразено защитническо чувство. Слабото място на боксерите е, че често боледуват и имат ниска продължителност на живота (8-12 години).

Мопс
Особено модерна порода в момента, мопсът е подходящ избор за семейство с деца. Не изисква дълги разходки, но трябва да се полагат специални грижи за козината и очите му, които често страдат от инфекции, заради сбръчканата кожа. Мопсът има весел нрав и е много нежно и чувствително куче. Високата му цена може да се окаже проблем за някои семейства.

Йоркширски териер
Една от най-разпространените породи, Йоркширският териер се е превърнал в куче-аксесоар. Зад панделките и прическите, с които обикновено стопаните ги кичат, се крие едно умно, дружелюбно и нежно куче. Подходящо е за деца, защото обича да си играе и да му обръщат внимание. Не трябва обаче да се злоупотребява с него, защото ако се разгневи, започва силно да лае. Подходящо е за не много малки деца, които умеят да общуват правилно с кучето. Не изисква големи грижи и е лесно за отглеждане.

Кокер шпаньол
Енергичен, лаком и добър. Кокер шпаньолът е страхотен избор за деца, особено, ако растат заедно.  Общителен е с хора и с други животни и винаги подхожда положително към непознати. Проблем може да бъде хиперактивността му и нуждата от движение, но като цяло е страхотно семейно куче. Не боледува често и живее до 13-14 години.

Бигъл
Игрив изследовател, бигълът се справя също толкова перфектно с ролята на домашен любимец, както и на ловджийско куче. Обича да общува и е много енергичен. Поддава се на дресировка и умее да е послушен, което е важно за едно семейно куче. Лае срещу непознати и не се държи дружелюбно с хора, които не познава.

Немска овчарка
Немската овчарка е страхотно семейно куче, но се нуждае от пространство за движение и чести разходки. Затова не си вземайте това куче, ако живеете в малък апартамент. Всичко останало обаче прави немската овчарка един от фаворитите сред всички породи кучета. Обичлив и верен на стопаните си до степен да рискува собствения си живот за тях. Изключително интелигентно куче, което се възпитава бързо и лесно. Резервирано към непознати, но никога не напада деца и има специално отношение към тях.

Породи, които не се препоръчват за деца: бултериер, ротвайлер, питбул, ризеншнауцер, пинчер.

Доброто куче е преди всичко добре възпитано куче. Имайте предвид, че дресировката на кучето е ключова за лесното съжителство с него и отношенията му с детето.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.