All for Joomla All for Webmasters

Въпросът за развитието на интересите вълнува много родители, които биха желали да насочат по правилен начин детето и да осигурят подходяща атмосфера за развитието на неговите таланти, желания и способности.

За щастие, днес съществуват редица клубове по интереси, детски центрове и кръжоци, предназначени да помогнат на родителите в това да развият заложбите на децата.

Предлагаме ви един съвсем кратък, но насочващ курс за развитието на детските интереси:
Наблюдавай детето по отношение на нещата, които най-много обича да прави и го вълнуват.


 

Когато детето прояви ентусиазъм по отношение на определена дейност, не се впечатлявай прекалено – просто му дай шанс да се заеме с нея и наблюдавай неговата реакция във време на изпитание и трудности. Ще продължи ли да се занимава със същото или ще се откаже?
Не бързай да дефинираш прекалено бързо коя е нишата му на реализация в живота. По-скоро се постарай да му предложиш достатъчен брой дейности и го остави само да прецени коя му пасва най-добре.


Не изисквай от детето да избере твоята професия – постарай се да откриеш неговата уникалност, вместо да произвеждаш клонинг на самия себе си!


Някои дейности ще пасват на детето много по-добре от други и то ще трябва да открие кое е нещото, което го пали най-много. Разбира се, има дейности, които трябва да се изискват от детето, като например помагането в къщи – това не е опция, а задължение.

 

Избягвай крайностите. Едната крайност е детето да се ентусиазира дотолкова от дадената дейност, че това да се отрази и върху останалите му взаимоотношения. Другата крайност е детето да сменя много дейности без да прояви и най-малко воля, самоконтрол и дисциплина, за да довърши онова, което е започнало.


Старай се да насърчаваш детето да завърши нещо, което е започнало. По този начин то ще развие търпение – ключовото качество, което му е необходимо, за да успее.


Следи внимателно по какъв начин се развиват взаимоотношенията на детето в определена група по интереси, понеже е възможно да се развият нездравословни взаимоотношения, неправилни влияния и емоционален натиск.


Един добър сигнал за правилно развитие на детето в определена дейност е, че то ще преодолява лошите дни и ще продължи напред без да мърмори и да се оплаква. Ранното отказване от дадена дейност е лош сигнал.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.