All for Joomla All for Webmasters
Често, разхвърляната стая, особено на тийнейджърите, е причина за семейни скандали. Едно неформално проучване сред родители дори твърди, че най-големите “битки” между родители и деца, не са предизвикани нито от непокорството им, нито от ниските оценки или “лошите” приятели, а от разхвърляните детски стаи.
Родителите – и особено майките – приемат този проблем твърде лично и реагират с гняв, докато за подрастващите реда в стаята просто не е сред приоритетите им и не попада в радара на вниманието им.
Интересно е проучването на Националния институт по психично здраве в САЩ, което разкрива, че разхвърляната детска стая може би се дължи на юношеската “биология”. Оказва се, че фронталния лоб – мястото в мозъка, отговорно за организирането, планирането, вниманието, започването и спирането на различни дейности – все още е в процес на развитие, така че вероятно не става въпрос за това, че децата не искат да подреждат, а за това, че вероятно не могат – поне не напълно сами.
Има обаче някои стратегии, които ще ви помогнат да научите детето си да поддържа подредено пространството, което обитава.

Комбинирайте почистването с нещо приятно
Може да приучите детето си към навика да подрежда стаята си доста преди да е достигнало юношеската възраст.
Една интересна практика е да използвате интереса, което всяко дете изпитва от слушането на приказки или други истории по нов и далеч по-ефективен начин. Става въпрос за това, да накарате детето да подрежда, докато вие му четете приказка. Ако се заслуша и спре, спрете и вие и продължете, когато и то продължи. За по-големите, които отдавна са престанали да слушат приказки, може да използвате за “фон” любимата им музика. Така подреждането на стаята за тях няма да е съвсем неприятно преживяване, а те ще свикнат да го асоциират с любимо занимание.

Създайте място за всяко нещо
Друга интересна практика, която може да се окаже полезна за това да приучите детето си към реда, е да сортирате всички вещи по категории. Оказва се  , че често мотивацията на детето да подреди се изпарява поради липсата на функционално място за прибиране на вещите. Логично е, особено за едно дете, ако не знае къде точно да постави нещо, да го пусне “където му падне”. В случай, че нямате място за подходящи мебели, може да използвате обикновени картонени или пластмасови кутии, като ги надпишете според съдържанието.
Най-важно е обаче първоначалното голямо подреждане. Накарайте детето да извади нещата си (играчки или други) и да ги сортира: такива, които няма да използва повече; такива, които може да потрябват и такива, които се използват редовно. След това, тези от последната категория може да бъдат сортирани по други признаци, например: плюшени играчки, кукли, автомобили и пр.
Имайте предвид също да не насилвате тийнейджъра си да изхвърли плюшените мечета – тази възраст е специфична и поради това, че е между детството и съзряването, а детето може да не е готово да се раздели още с любимата играчка. Оставете вещите, които то иска да задържи, но проявете твърдост по отношение на поддържането на реда и организацията, която сте установили заедно.

Намерете начина, който работи при вашето дете
Понякога може да е достатъчно да кажете на детето да подреди стаята си и то да го направи, но при друго дете може да бъде срещната съпротива, просто защото то самото функционира по различен начин.
Ако не се получи с поставяне на задачата като цяло (почистване на стаята), разделете я на подзадачи. Накарайте детето да свършва една по една по-малкиje задачи – да подреди бюрото си, да подреди учебниците и пр., докато стигне до цялостния резултат.
Освен това помислете за предпочитанията на детето. Ако например е повече “бизнес” ориентирано, може би ще предпочете мебели, които са офисен тип и предлагат възможност за делова организация. Ако е по-творческа натура, може би просто няколко пластмасови контейнера ще свършат добра работа.

Да се разберат индивидуалните нужди на детето е от ключово значение за всеки аспект на възпитанието. Има много хора, които и като възрастни продължават да бъдат хаотични – в дома си и на работното място. Ако вашето дете, въпреки усилията ви, изглежда се оформя като един бъдещ представител на творческия безпорядък, то може би вината не е във вашето възпитание, а в природата.
Препоръката е да приемете “несъвършенството”, но да поставите твърди правила за някои неща и да държите за спазването им. Например, никаква храна в стаята и нищо под леглото, останалото – както намери за добре. Понякога е по-мъдро да отделите това, което е стаята на вашето дете от това, заради което обичате вашето дете – не си струва заради някакви разхвърляни вещи да съсипвате отношенията си за цял живот.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.