All for Joomla All for Webmasters
Често липсата на строги възпитателни принципи у по-старото поколение не ви допада. Но не правете драма, ако вашите родители глезят детето ви, по-добре поговорете с тях и им обяснете изискванията си.

 Наистина, в повечето случаи баба и дядо прощават всички лудории на внуците си и се стремят да задоволят всевъзможните им капризи - късно лягане, изобилие от бонбони, непрестанно купуване на видеоигри... Трябва ли да се намесвате с риск да помрачите ваканцията на детето и удоволствието на неговите баба и дядо? Или е по-добре да си мълчите, но пък вътрешно да протестирате и да се тревожите? Нека да видим какво смятат специалистите по този въпрос.    
 
Детето се връща от родителите ви с лоши навици
Не е вярно. Даже и малкото дете знае, че ваканцията при баба и дядо е един не много дълъг период и задълженията там не са същите, както вкъщи. Възрастните хора отделят на внука/внучката и на заниманията им повече време, а детето може да си отдъхне от правилата в училище или в детската градина. Но то отлично разбира, че когато се върне при родителите си, ще трябва да се съобрази с техните изисквания. Ако смятате, че е необходимо, можете нежно, но твърдо да му напомните за това.    
 
Баба му и дядо му нарочно го глезят
Не е вярно. Те нямат никакъв интерес да влошават отношенията си с вас - от това зависи дали ще виждат често внуците си. Тяхната роля обаче не е да бъдат „цербери" по отношение на децата. С възпитанието са натоварени основно родителите, а бабата и дядото имат „поддържаща" роля, насочена предимно към игрите и разказване на семейни истории.    
 
Вие имате право на мнение
Вярно е. Нищо не ви пречи да поговорите с родителите си, за да уточните кое е разрешено и кое не, в колко часа детето трябва да си ляга и как ще се храни. Вие имате право да бъдете взискателни. Достатъчно е да разговаряте спокойно и да избягвате безкрайното изреждане на съвети. Не забравяйте, че родителите ви вече са отглеждали деца - вас самите! Но можете да обогатите техния опит с вашите собствени виждания.    
 
Ако те ви критикуват зад гърба ви, трябва да реагирате
Вярно е. Вашето дете споделя с вас по телефона, че баба и дядо говорят лоши неща за вас. Не превръщайте малкия човек в посредник, натоварен да отговоря от ваше име, а поискайте от недискретните си родители да променят поведението си. Като ви критикуват, те нараняват вашето дете. Щом имат нещо да кажат, нека да го направят пред вас.   

Създайте приятна атмосфера
Говорете пред детето за неговите баба и дядо винаги в положителен смисъл. Не повтаряйте критични фрази като: „Разбира се, че те не ти отказват нищо" или „При тях можеш да правиш каквото си искаш". Това няма да допринесе за разведряване на обстановката. Детето може дори да реши да изостри несъгласията между двете поколения и да се възползва от тях, а това само би навредило на отношенията ви. Ако не сте съгласни с политическите или религиозните убеждения на родителите си, не се отнасяйте с насмешка към тях пред децата. Напротив, използвайте разликата във вашите разбирания, за да възпитате наследниците си в толерантност и уважение към възгледите на другите.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.