All for Joomla All for Webmasters
Погрешно е да се смята, че положителната оценка го разглезва. Похвалата носи позитивна информация за него като личност и повдига самочувствието му.
Има три основни подхода за хвалби, които да извадят на светло най-добрите черти на рожбата ви:

1. Похвалете го насаме
Можете да го направите по всяко време, но особено подходящо е преди лягане.
Бъдете сигурни, че след като излезете от стаята, детето ви още дълго ще лежи и ще си повтаря милите ви думи. На сутринта те ще са първото нещо, за което ще се сети и ще чака с нетърпение да намери начин отново да демонстрира качеството, за което сте го похвалили.

2. Похвалете го пред ДРУГ, но и то да ви чуе
Кажете нещо хубаво за детето, като се правите, че не знаете, че то слуша. Например: застанете близо до стаята му, когато е вътре и споделете колко сте доволни, че е постъпило много добре с приятелчето си от класа. Разкажете как е ходило да помага на болния си съученик с домашните, така че да не пропуска много от учебния материал. Направете така, че разговорът ви да бъде чут от хлапето и същевременно у него да остане усещането, че го е доловило случайно. То ще е доволно, че мама и татко си говорят за
него и че Се гордеят с постъпката му.

3. Напишете МУ бележка
Този начин за похвала е особено въздействаш. Изчакайте детето да си легне и му напишете накратко какво ви е развълнувало приятно. Например: „Мило мое, когато днес те попитах защо учителката ме вика в училище, ти ми каза истината. От преподавателката ти пък разбрах, че и на нея си признал какво си направил, въпреки че си бил наясно, че ще имаш проблеми след това. Вече знам, че си честен малък мъж, което е достойно за уважение. Обичам те. Мама!" Оставете писмото някъде, където синът ви ще го види
веднага щом стане. Бъдете сигурни, че дори след време да загуби бележката, споменът за нея ще остане завинаги в сърцето му.

Когато не ви вярва
Ако въпреки похвалите ви детето се държи резервирано, имайте предвид, че може би не му се вярва, че е толкова внимателно, работливо, отговорно и ви изпитва.

Кажете му „Всичко е наред, исках просто да знаеш колко съм доволна от теб"... и продължавайте да го хвалите винаги когато е заслужило.

По мнението на специалистите тази методика за похвали не само влияе добре върху самооценката на малчугана, но и силно укрепва връзката родител-дете.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.