All for Joomla All for Webmasters
Желязото е основна съставка на хемоглобина на червените кръвни клетки (еритроцити). Недостатъчният внос на желязо с храната води до намален синтез на хемоглобин и еритроцити и развитие на анемия (т. нар. желязодефицитна анемия). Желязото на еритроцитите свързва кислорода от въздуха, пренася го до всички клетки и тъкани в организма и осигурява нормалните му функции и растеж. Поради усиления растеж на детския организъм и съответното нарастване на обема на кръвта, нуждите от желязо в детската възраст са повишени. Колкото по-малко е детето, толкова по-интензивен е растежът, съответно по-големи са нуждите на организма от желязо и рисковете от анемия.
Детето се ражда с известни запаси от желязо, които се натрупват в черния му дроб през последните 3 месеца на бременността. При недоносените деца тези резерви са малки и рисковете от анемия са по-големи.
Обикновено резервите от желязо на новороденото бебе се изчерпват към 4-месечна възраст и ако не се увеличи вносът му с храната, се развива анемия. Като долна граница за норма на хемоглобина се приема 10 г на 100 мл кръв.

Желязодефицитните анемии – често увреждане в детската възраст
Желязодефицитните анемии са най-честите хранително-недоимъчни увреждания в детската възраст. Проучванията у нас показват, че 15 до 20% от децата между 6 и 12-месечна възраст имат леки желязодефицитни анемии, с намаление на хемоглобина под 10 г на 100 мл кръв. Към края на първата година поради захранването с по-богати на желязо храни (зеленчукови и месни пюрета) честотата на анемиите намалява - от 20% при децата на 6 месеца, на около 15% при децата на 1 година.
Причината за честотата на анемиите в кърмаческа възраст е свързана с повишените нужди на организма от желязо поради бързия растеж и недостатъчния прием на желязо с храната.
За да се осигури достатъчен внос на желязо за организма и за да се предпази от анемия, се налага след 3-месечна възраст детето постепенно да се захрани с по-богатите на желязо зеленчукови и особено месно-зеленчукови храни (пюрета).

Съдържание на желязо в хранителните продукти
По съдържание на желязо хранителните продукти се групират по следния начин:
1. Бедни на желязо: мляко и млечни продукти. Те са най-бедните на желязо храни. Един литър мляко съдържа само 1 мг желязо, а дневните нужди на кърмачето са около 10 мг. Адаптираните млека са обогатени с желязо.
Бедни на желязо са и плодовете, доматите, зелето, южните плодове.
2. Добри източниици на желязо: спанак, коприва и др. листни зеленчуци; зърнените и брашнените храни.
3. Богати на желязо: черен дроб, бъбреци и другите месни продукти, жълтъкът, варивата (леща, грах, боб).
Най-богат и най-добър източник на желязо за организма е червеното месо - телешко, говеждо, и особено черният дроб, който е депото, в което се натрупва резервното желязо на организма. Освен че е най-богато на желязо, месото е най-добрият му доставчик, тъй като желязото от него се усвоява от организма много по-пълно в сравнение с желязото от растителните и другите храни.
Наши специални изследвания при здрави кърмачета показаха, че нуждите на кърмачето от желязо могат да се задоволят напълно едва след захранването с пюре с месо. Затова се препоръчва след 5-месечна възраст детето да получава редовно поне 2-3 пъти седмично зеленчуково пюре с месо.
Понеже е по-трудно смилаемо, за да може да се приема и усвоява от организма на малкото дете, месото трябва да не е тлъсто и да е много фино раздробено - с размери на частиците под 1 мм. За предпочитане са готовите месни пюрета (поне до 8-месечна възраст). При приготвяне на храната в домашна обстановка месото трябва да се разбие добре с миксер. Чак към края на първата година месото може да е ситно нарязано на късчета до 1/2 см, за да може детето да се приучва да дъвче.

Кои меса са най-подходящи за малкото дете
Подходящи за малкото дете са нетлъстото телешко месо, черният дроб, месото от птици и дивеч. Особено висока е хранителната стойност на черния дроб, в който се складират витамин А, желязо, мед, цинк и др. микроелементи. Той е богат и на витамини от група В, вкл. В12.
Мозъкът е богат на пълноценни белтъци, желязо и на много липиди, които имат значение за нормалното развитие на нервната система, а е беден на съединителна тъкан, което го прави лесно смилаем и добре усвоим.
Много ценен продукт е и рибата - богата на пълноценни белтъци, равностойни на тези на месото. Не съдържа съединителна тъкан и е лесно смилаема. Мазнините й са ненаситени и лесно смилаеми, а някои участват в строежа на клетъчните мембрани и имат защитно действие по отношение на хипертонията и ранното стареене. Богата е на калций и фосфор, необходими за костния растеж, както и на йод, витамин А и D.
Подходяща за деца е прясната или замразената риба. Не бива да се използва солена и пушена риба. Не бива да се забравя също, че след размразяване рибата се разваля много бързо! За бебето може да се приготвя пюре със сварена риба.
Агнешкото месо действа алергизиращо и се ограничава в ранна детска възраст. Подходящи при хранителна алергия са пюретата от заешкото, пилешко и пуешко месо.

Проф. д-р Лиляна Трифонова, педиатър

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.