All for Joomla All for Webmasters
Гризането на ноктите е вреден навик - не само, че може да деформира пръстите, но е възможно да предизвика и инфекции (на ноктите или кожичките).
Ако забележите, че детето си яде ноктите
Първото, което трябва да направите, е да се опитатe да разберете защо го прави. Може би по този начин показва безпокойство, тъй като се е сблъскало с нещо, което не разбира или силно се е впечатлило (напр. разговор между вас и таткото или предаване па телевизията). След като разберете какво го е разтревожило, направете всичко възможно да му обясните проблема простичко и да го успокоите. Започнете с релаксиращи бани всяка вечер преди сън, няколко минутни упражнения сутрин, спазвайте режима за сън, съответстващ на възрастта му и най-важното - осигурете му спокойна и хармонична семейна среда. Ако някой от членовете на семейството има навика да си гризе ноктите, трябва да се опита да спре или поне да не го прави в присъствието на детето. Личният пример е от особено значение за формирането на навиците при децата.

Как да постъпвате в моментите, когато детето започва да си гризе ноктите
Когато трябва да коригираме лоша привичка на детето, винаги е по-добре да използваме позитивната си енергия, отколкото да акцентираме върху негативното поведение на детето.
Когато забележите, че детето си яде ноктите, нежно извадете ръчичката от устата и просто му напомнете, че не е добре да го прави. Ако не сте сами, избегнете това движение и напомнянето и направете дискретен знак: намигнете му. Така, без никой да разбере, ще подсетите малкия "гризач", че прави нещо, което не трябва. Освен това, ще му покажете, че сте на негова страна, че сте негов съюзник, което ще му помогне да коригира вредния си навик.

Най-добре е да отпразнувате неговия успех заедно
Ако обещаете подарък на детето в случай, че спре да си гризе ноктите, не го правете точно в момента, когато извършва това действие. Не е удачно, защото по този начин подстрекавате лошото поведение. Сключете сделка с детето: ако няколко дни не си "гризе" ноктите, ще получи подарък. Когато забележите, че то успява за известно време да се контролира, отпразнувайте заедно неговия успех. Вашите похвали ще инжектират доза оптимизъм и ще стимулират неговата увереност, че може да се справи и да контролира проблема. Психолозите наричат този метод "Да опознаеш успеха".

Какви грешки не бива да допускате
Запомнете, че караниците не вършат работа!
Ако добрите думи и препоръки не помогнат и детето продължи да си яде ноктите, не се ядосвайте и не го заплашвайте с наказание.
  • Забравете за използваните методи в миналото - завързване на ръцете на гърба, обвиване на пръстите с лейкопласт, намазване на ноктите с чесън. Тези методи може и да премахнат лошия навик, симптома, но не и причината за проблема, и ако дадат резултат, то той ще е временен.
  • Имайте предвид и това, че детето си гризе ноктите, защото е нервно, а не за да ви ядоса. Ако прибавите към неговото състояние и вашите упреци, то ще се почувства още по-неспокойно и неразбрано.
  • Опитайте се да не го засрамвате пред неговите приятели и пред роднините, защото това би засилило недоволството и безпокойството му.

    Гергана Пенева
  • Заедно в Кухнята

    Детски Кът

    Здраве

     

    © © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.