All for Joomla All for Webmasters
детската реч в предучилищна възрастГоворете на вашето дете, когато сте заедно. Разкажете му интересна случка. Когато ходите заедно на пазар, говорете за това, което купувате. Можете да му говорите, докато извършвате всекидневната си работа. Може да ви се струва, че детето не ви обръща внимание, но то "попива" вашия речник и структура на изреченията, без дори да го осъзнава.

Задавайте "отворени" въпроси. Ако попитате детето: "Какво прави в парка?", ще получите много по-подробен отговор, отколкото ако му зададете въпрос, на който може да отговори с "да" или "не", например: "Забавлява ли се в парка?". Ако се затрудни с отговора, попитайте го нещо по-конкретно: "На кои катерушки игра?" Давайте възможност на детето да опише какво е преживяло.

Запишете на касета детето, докато пее песничка или разказва приказка. Вашето дете ще се радва да чуе записан собствения си глас. Запазете тези записи - след години ще бъдете доволни, че имате "устен портрет" на вашето дете от тази възраст.

Помолете детето да ви разкаже някое телевизионно предаване. Децата обичат да разказват неща, които знаят. Един от най-лесните начини да започнете разговора е да попитате детето какво са давали в любимото му предаване.

Отидете на разходка сред природата. Вземете със себе си кутия или буркан, за да можете да си събирате "съкровища" - пера, необикновени камъни, цветни листа, шишарки и т.н. Когато се приберете вкъщи, помолете детето да представи всяко от тях на семейството, да опише неговия цвят, форма, размер, функции и да разкаже къде го е намерило. Помогнете му да си направи хербариум.

Играйте на измисляне на приказки. Някой член на семейството започва приказката: "Имало едно време едно малко чудовище, което живеело в една пещера в планината." След това друг продължава историята и така се редуват всички. Позволете на вашето дете да участва активно и ако не успее да каже само цяло изречение, помогнете му с въпроси: "Какъв цвят било чудовището?", "Имало ли е братя или сестри?" и т.н.

Олга Георгиева, педагог

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.