All for Joomla All for Webmasters
Научете децата да се хранят здравословноВаше задължение е да се стараете да осигурявате редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна. Препоръчва се в рамките на две седмици да не се допуска Включвайте ежедневно в менюто на децата по една от четирите основни групи храни.

хранете децата си четири пъти дневно

За никого не е тайна, че редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. Закуската е важна и никога не трябва да се пропуска.
Създавайте

приятна обстановка

на децата по време на хранене. Това ще допринесе допълнително за формиране у тях на навици за правилно хранене.
Ограничете консумацията на тестени и сладкарски изделия. Вместо тях предпочитайте пълнозърнести продукти. Пълнозърнест хляб включвайте в менюто на децата поне два пъти, а макаронени изделия – поне веднъж седмично.
През всеки сезон осигурявайте разнообразие от пресни, замразени или сушени

плодове и зеленчуци

Винаги предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като след кулинарна обработка част от витамините, които се съдържат в тях се губят.
Осигурявайте ежедневно на децата мляко и млечни продукти. Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5-2%) или обезмаслено (0,1-0,5%). Задължително обезмаслявайте саламуреното сирене.

включвайте в менюто риба

един-два пъти седмично. Предпочитайте растителните мазнини вместо животинските, а при готвене винаги използвайте възможно най-малко мазнина. Добре е да намалите количеството на солта при приготвяне на ястия и салати.
Като заключение можем да обобщим, че приготвянето на здравословна храна не е нито трудно, нито скъпо. Всеки може да свикне да купува пресни продукти, според сезона, и да се научи да се наслаждава на тяхното приготвяне.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.