All for Joomla All for Webmasters
От втората или третата година на детето кравето мляко се сменя като алергичен дразнител от други продукти. Това са т. нар. задължителни алергени. Най-силните от тях се съдържат в кокошите яйца, при това в белтъка и жълтъка съдържанието им е различно. Може да се стигне дотам, че само следи от омлет по чинията да предизвикат остра алергична реакция.

Освен това за приготвянето на някои широкоприлагани ваксини се използват кокоши зародиши, а те съдържат същите тези алергени, които има и в яйцата. На алергичните хора такива ваксини не трябва да се слагат.

Ако вашето дете е алергично към яйчения белтък или жълтък, трябва да уведомите за това лекуващия лекар и медицинската сестра в училището.

Към групата на задължителните алергени се отнасят и някои белтъци, съдържащи се в рибата. При варене или печене те се денатурират, но техните антигенни детерминанти остават цели и невредими и имунната система безпогрешно ги разпознава и изработва срещу тях антитела. Освен това при кулинарната обратка на рибата се получава облак от алергени. Те летят из въздуха и могат да предизвикат пристъп на бронхиална астма.

Статистиката показва, че много хора имат алергия към риби като сьомга, есетра, пъструга, треска, хек, които често предизвикват болезнени реакции.

ОТДЕЛНО ВНИМАНИЕ ЗАСЛУЖАВА РИБАТА ТОН

При дълго съхраняване в нея се натрупва голямо количество хистамин, затова дори при здравите хора възникват реакции, сходни с алергичните, макар имунната система при тях да не взема участие.

МНОГО ХОРА ИМАТ АЛЕРГИЯ КЪМ МЕДА

Тези, които са алергични към меда, в никакъв случай не бива да вземат лекарства, в състава на които влиза прополис.
Освен алергени в естествените продукти и в блюдата, приготвени от тях, съществуват и синтетични алергени, които се съдържат в изделията на хранителната промишленост. На първо място това са изкуствените оцветители, които дават на кулинарното изделие жълта окраска. Те се добавят в сиропите, в маслото, лимонадата, сладката, бонбонените изделия, колбасите, киселото мляко и айрана. При производството на консерви и холандско сирене често се използва нитрат на натрия, който предизвиква мигрена и копривна треска, раздразва лигавиците. Още по-опасни са нитратите в зеленчуците. Напоследък селското стопанство се отказва от азотните торове, но някои селскостопански култури продължават да се торят.






Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.