All for Joomla All for Webmasters

Първият „сблъсък“ на детето с детската градина може да предизвика две противоположни реакции – усмивка или плач. Как да избегнете неприятните емоции и да превърнете първият ден на детска градина в празник?Подготовка преди да пуснете детето на детска градина

Подготовката за детската градина започва няколко месеца преди големия ден

с малчугана за предстоящото събитие, като се опитвате да изглеждате максимално ентусиазирани и весели – това ще го успокои и ще му помогне да се настрои положително за промените. Обяснете му какво правят децата на детската градина (играят, рисуват, пеят, разказват им приказки), но не спестявайте „неприятните“ подробности като следобедния сън или режима на хранене, иначе изненадата при срещата му с тях ще има отрицателен ефект.

Хубаво би било, ако научите малчугана на някои неща, които могат да са му от полза (в случай, че още не ги е овладял) – да се облича сам, да си връзва връзките на обувките, да изписва името си. Част от подготовката е и изграждането на режим. Ако до сега детето е свикнал да си ляга по-късно, е желателно да го приучите постепенно да заспива в по-ранен час, за да свикне с ранното ставане, когато дойде време.

 

Стягане на „багажа“

Или още събиране на раницата, с която ще пратите малчугана на детска градина. Обикновено учителките дават предварително списък с нещата, които трябва задължително да вземете. Най-често присъстват пижама, пантофи, салфетки, пособия за рисуване (пастели, цветни моливи, гумичка), блокче и книжка за оцветяване. Поканете детето да участва в избора им, за да бъде всичко по негов вкус. Може обаче да си запазите и нещо от списъка, което да харесате без негово присъствие и да го изненадате приятно.

На детска градина

Ако детето отива за пръв път на детска градина, помогнете му в опознаването на средата. В някои градини учителките поемат веднага малчуганите, но понякога може и вие да участвате в „обиколката“ на стаите. Покажете на детето кое е шкафчето му, напомнете му какво сте сложили в раницата, намерете заедно тоалетната. Тъй като малчуганът е свикнал да търси мама и татко за всичко, което го притеснява или го радва, обяснете му, че в градината може да се обръща към учителката за тези неща. А вечерта може да сподели и на вас.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.