All for Joomla All for Webmasters
Когато открием, че детето ни има проблем с очите и трябва да носи очила, неминуемо се сблъскваме с няколко трудности. Първо да изберем марка, второ – да се спрем на модел, трето – да убедим мъника да ги носи.Детските очи и качеството на зрението на децата трябва да се следят от офталмолог веднъж годишно. Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди детето да навърши една година и по-конкретно, когато бебето навърши 6 месеца. Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано от офталмолог отново в периода между 3 и 5 годинки. С повишено внимание трябва да подходят родителите, ако в семействата им има страдащи от очни проблеми и заболявания. Родителите не бива да забравят, че ако детето им не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да каже. Колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-голям е шансът той да бъде коригиран навреме.

Най-важното е родителите да наблюдават децата си и да се консултират със специалист, ако забележат някои тревожни признаци и сигнали.

Тревожни сигнали, при които да се потърси незабавно помощта на офталмолог:

1.Треперене на очите.
2.Сълзене на едното или двете очи.
3.Свръхчувствителност на очите към светлина.
4.Очите са зачервени в продължение на няколко дни.
5.Очите не изглеждат успоредни при гледане напред (кривогледство).
6.Детето непрекъснато накланя глава.
7.Детето постоянно търка очи.
8.Често си криви очите.
9.Клепачите му са отпуснати надолу.
10.Едното или двете очи изглеждат необичайно изпъкнали.
11.Едната зеница е по-голяма или по-малка от другата.
12.Бебето не осъществява контакт с очите на 3 – месечна възраст.
13.Бебето не фокусира и не проследява предметите на 3 – месечна възраст.
14.Бебето закрива или затваря едното око.
15.Едното око се върти (постоянно или понякога) нагоре-надолу, наляво-надясно.
16.Секрет от окото или корички по миглите.
17.Необичаен вид на очите (мътен поглед).
18.Детето се оплаквва от умора на очите и главоболие.

За специалистите по очни болести модата и стилът на очилата при децата са второстепенни, но за самите родители и хлапетата – те са от голямо значение. Сред актуалните тенденции при детските очила са кръглите форми в ретро стил и очила от типа "Хари Потър", но изработени в богата цветова гама. Търсена за детски очила е и формата тип елипса.

Диоптричните рамки и слънчевите очила за деца трябва да бъдат по-издръжливи, по-лесни за приспособяване, по-леки, още по-удобни и по-безопасни, отколкото тези за възрастните. Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане. Изключително важно по отношение на спецификата на детските очила е, те да са анатомични, меки и да прилягат добре на носа. Тежките очила могат да наранят костта на носа, която в детска възраст бързо се променя. В този смисъл анатомична структура на детските очила е изключително важна. Тя, както и показатели като антиалергичност, антибактериалност и олекотеност са най-важните характеристики. Важно е да се знае също, че предвид бързото израстване на децата, един чифт детски очила може да се носи средно до 2 години.

При избора на детски очила е важен както синхронът между лекар и оптик, така и участието на самото дете. Това важи с особена сила за диоптричните очила, за да може детето по-лесно да ги приеме и свикне с тях. Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила. Подходящи са играчките – поставки за очила. Със закачливото име "Фифи", е гумена играчка-аксесоар под формата на различни животни, които българската марка очила KWIAT предлагат заедно с детските модели очила.

През летния сезон е важно да се обърне внимание и на необходимостта от качествени слънчеви очила за децата. Установено е, че в детските очи попадат 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните – едва 10 на сто. Ето затова децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила с най-добрата UV защита и с поляризация, които наистина да предпазват очите им.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.