All for Joomla All for Webmasters
Как да сприятелим детето с тоалетното гърне?Практическият опит показва, че колкото по-рано вие започнете да учите детето си да използва гърнето, толкова повече усилия трябва да приложите.

Кога трябва да започнете?

Няма строги възрастови рамки. Готовността за обучение за използването на гърне зависи изключително от индивидуалните особености на детето. Повечето деца са готови за това на възраст 1,5-2 години, но има случаи, когато тази готовност се проявява след 3 година.
Много родители по мимиката и поведението на детето усещат когато то се готви да направи нещо в гащите. Именно по тази причина те успяват да използват гърнето „по предназначение”. Но това не означава, че те са научили детето самостоятелно да контролира своя пикочен мехур и червата. Детето не може да се научи на това, докато не му помогне мозъкът, а това става между 18 и 30 месец.
За готовността на детето да използва гърнето свидетелстват следните навици:
- детето може да ходи и да се навежда
- може да вдига от пода малки предмети
- добре разбира речта на възрастните
- само произнася отделни думи, с които примитивно обяснява какво иска.
Голяма роля играят и признаците за „съзряване” на нервната система:
- детето може да остава сухо два часа и се събужда сухо след дневния си сън
- ходи по „голяма нужда” в едно и също време
- изпитва неудобство в мръсните или мокри гащи и изразява желание за тяхната смяна.
Преди да поставите детето върху гърнето, оставете го да разгледа новия предмет, да си поиграе с него, а след това му обяснете, защо му е необходим. Ако детето изведнъж си развали настроението и започне да се съпротивлява срещу нововъведението, отложете намерението си с няколко седмици, докато детето стане по-възприемчиво. Не си струва да настоявате на своето, тъй като по този начин можете да убиете желанието и интереса на детето към новия предмет.
Предлагаме ви няколко хитрини, които ще ви помогнат в това начинание:
1. Възползвайте се от желанието на детето да подражава на възрастните. Покажете му как вие можете да ползвате гърнето. Момиченцата усвояват това по-добре заедно със своите майки, а момченцата с бащите си.

2. Детето, което е свикнало с чистотата, по-бързо ще се научи да използва гърнето, ако сменяте неговите пелени и памперси непосредствено след тяхното замърсяване.

3. За да не тичате по цял ден след детето, стремейки се „да не изпуснете момента”, наблюдавайте го внимателно. Вие ще установите определен ритъм: често това става след закуска. Това означава, че именно тогава трябва да поставяте детето на гърнето. Ако не можете да установите ритъма, поставяйте детето на гърнето на всеки два часа или толкова често, колкото ви позволява свободното време.

4. Гърнето трябва да бъде удобно, устойчиво и топло, за да не създава у детето усещане за дискомфорт. Ако детето капризничи, разсейте го с играчки, песен или приказка. Но не удължавайте процедурата, вашата цел не е да научите детето да чете книжки и да гледа филми седнало на гърнето.

5. Ако нищо не се получава, не се отчайвайте и не реагирайте твърде емоционално. Продължавайте да наблюдавате детето. Когато забележите характерните белези, слагайте го на гърнето. Не прилагайте сила и не му се карайте. Ако детето не изпитва потребност от уриниране, то няма да разбере какво искате от него, но може да се настрои негативно срещу гърнето.

6. Едногодишното дете може да използва гърнето на два часа. Ако то е яло и пило повече или в дома е прохладно, то ще иска по-скоро да ходи в тоалетната. Затова честотата на поставянето на детето върху гърнето зависи от ситуацията. Задължително предлагайте гърнето след ставане от сън.

7. Детето трябва да разбере, че е добре да използва гърнето. Не му променяйте нагласата, съобщавайки му, че това е нещо „мръсно”.

8. Научете детето на фрази, които то може да изрази с действията си: например „да седна на гърнето”, „искам пиш” или „ака”.

9. Не карайте детето да бърза и не чакайте бързи резултати. Рано или късно вие ще дочакате този момент, когато то с жестове или звуци ще ви показва желанието си да седне на гърнето. За тази цел гърнето трябва да седи на видно място, до леглото, за да може детето да може само да се приближи до него и да съобщи за своите намерения.

10. Не се карайте на детето, ако след поредица от неуспешни опити то продължава дa мокри и пълни гащите. Отнесете се спокойно и успокойте детето. Следващият път вероятно то ще успее да се контролира.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.