All for Joomla All for Webmasters
Имунизациите създават защита на детето срещу някои заболявания, които имат неблагоприятни последствия върху растежа и развитието му. Чрез тях се повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции.

Имунизирането става чрез въвеждане на ваксини в организма на детето. Ваксините са продукти,които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт на детето със болестотворните микроорганизми, неговият организъм е в пълна готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.

Всяка държава, в зависимост от специфичните за нея заболявания има т.нар. имунизационен календар. В него са посочени задължителните имунизации, времето и начинът на приложение на ваксините и интервалите между отделните имунизации. За България този календар включва имунизации срещу следните заболявания: хепатит В; туберкулоза; полиомиелит /детски паралич/; дифтерия, тетанус и коклюш; морбили, паротит /заушка/ и рубеола.

Навършена възраст в месеци  Вид имунизация  Начин на приложение  Какво трябва да направим  Реакция на организма 
След раждането  Хепатит B  Мускулно
(в крачето)  Не се къпе  Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции. 
При изписването  Туберкулоза  Вътре кожно (на лявото рамо)  Не се къпе  На мястото: зачервяване и уплътнение.
След 2 – 3 седмици – малко червено възелче. Може да нагнои и се образува раничка, но заздравява без лечение – остава белег /имунизирането е успешно/. Върху раничката само суха, чиста превръзка! 
Първи месец  Хепатит B  Мускулно
(в крачето)  Не се къпе  Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции. 
Втори месец  Полиомиелит  Капки през устата  Да не приема храна и течности 1 час  Двете имунизации се правят заедно. Обикновено полиомиелитната ваксина няма странични реакции. 
Дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК)  Подкожно (на гърба)  Не се къпе Компрес с риванол и лекарство за температура  ДТК-ваксината на мястото на приложението дава зачервяване, подуване и уплътнение. Плътното възелче може да съществува дълго време. Възможно е детето да вдигне температура, да е неспокойно и да плаче, да няма апетит, да има диария. 
Трети месец  За да се получи стабилен имунитет към тези заболявания, е необходимо да се правят повторни имунизации и реимунизации. За тях Вашият личен лекар ще Ви съобщи. 
Четвърти месец 
Шести месец  Хепатит B  Мускулно
(в крачето)  Не се къпе  Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции. 
Седми месец  Проверка за белег след имунизиране срещу туберкулоза, ако няма белег - се прави Манту и някои деца се имунизират повторно, защото в случая първата имунизация не е изградила стабилен имунитет. (Манту се прави вътрекожно на предмишницата. Отчита са на третия ден-на мястото се образува окръглено плътно зачервяване). 
Тринадесети месец  Морбили, паротит, рубеола  Подкожно или мускулно  Компрес с риванол и лекарство за температура Може детето да повиши температура, да се появи лек обрив, да се зачерви гърлото. 

Нашите препоръки:

Oбърнете се към лекар:

В случай, че на мястото на поставяне на ваксината се появи необичайна реакция;
В случай, че детето вдигне висока температура и състоянието му се влоши;
В случай, че се появи обрив
Желателно е да направите на детето си задължителните имунизации -те не вредят на неговото здраве, а го предпазват от такива заболявания, които трудно се лекуват и се отразяват неблагоприятно върху неговото здраве. Ползите за детето са много по-големи, отколкото евентуалните странични действия на ваксините (които се срещат изключително рядко).

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.