All for Joomla All for Webmasters
Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.
Най-правилният метод е да се доверяваме на собствените си усещания и инстинкти за това какво е добре за детето ни.

Несъмнено един от най-вълнуващите периоди е тръпненето в очакване на първите думи и проговарянето на мъника. Всяка майка започва да се пита „Кога ще проговори и моето дете?“ Сравнява го с останалите деца, които често си мисли, че говорят по-добре от нейното и, че са проговорили по-рано от нейното.

Чували сме всякакви твърдения – от това, че липсата на говор може да е свързана с някакво заболяване до бабешкото твърдение, че колкото по-късно проговори едно дете, толкова по-правилно то ще говори. Това е доста спорно и се свързва по-скоро с факта, че когато детето проговори по-късно, то просто не изпитва затрудненията на едно 11-месечно бебе, което прави опит да говори и да казва първите си думи, защото вече е по-голямо и развито. Децата, които проговарят по-късно обикновено пропускат периода на бебешкото говорене и започват да говорят по-членоразделно и свързано.

На коя възраст детето проговаря?

Това е по-трудно да се определи дори и от моментите на прохождането и първото зъбче. Някои деца още на десет месечна възраст започват да казват първите си думички, макар да е спорно колко са осъзнати, а други на близо две годинки още се дърпат и упорито мълчат.

Най-важното – ако всичко в здравословното състояние на детето е нормално, няма видими признаци на неориентираност, чува добре и издава звуци, значи е въпрос на време кога ще започне да говори.
                            
Ако все пак държите да научите някои приблизителни граници на детското проговаряне, педиатрите считат, че около година и половина детето трябва да може да произнася 2-3 смислени думи в словосъчетание.  Малко след като навърши две години речникът му трябва да включва 50 смислени думи и то да може да си служи с тях. Около третия си рожден ден детето вече трябва да може да говори и да общува нормално с околните, както и да се опитва да обогатява речника си.       
                             
За да помогнете на детето да проговори по-бързо и ясно, е важно да го правите съпричастно към разговорите си и да поддържате добра комуникация с него. Избягвайте бебешкото говорене и измислените думички, които звучат сладко, защото така затруднявате правилното проговаряне на детето. Четенето на книжки, песничките и детските филми също помагат на мъника в проговарянето, защото концентрират вниманието му и той се опитва да ги копира.
                            
Въпрос на късмет е кога малчуганът ще започне да говори. Оставете го да се развива свободно и неочаквано ще ви изненада с най-сладката дума „мамо“.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.