All for Joomla All for Webmasters
Те хапят, удрят, дърпат – някои деца се развиват като истински разбойници. Така можете да помогнете срещу агресивността на рокаджиите на пясъчника
Фабиан и Тина, и двамата на 2 години, си играят на пясъчника. Фабиан вози багера си , Тина копае дупка. Изведнъж Тина изпищява и удря Фабиан по главата с лопатката. Фабиан се разревава и търчи при майка си. Майката на Тина и иде да потъне в земята от срам. Какво и става на Тина? Майката се чувства бясна и безпомощна едновременно. Когато едно дете се бие, блъска, щипе и хапе, много често реакцията на родителите е срам. Те се питат – къде сгреших? Досега детето ни беше толкова кротко и приятелски настроено. Дали няма да стане лош човек или непослушко?

Гневът е съставна част от порастването

Няма страшно. Избухванията в ранна детска възраст са нещо нормално. Ако нещо не се получава така както едно дете си е представяло, то го завладява яд и разочарование и си излива гнева на предметите около него или в най-лошия случай върху децата край себе си. Как едно момче или момиче ще реагират, е по-скоро въпрос не на пол, а на темперамент. Някои хленчат и плачат, други удрят веднага. Просто не могат да овладеят чувствата си. Не могат да изразят гнева си с думи. Когато 18 месечния Филип ухапва приятеля си от яслата, то това сигурно означава – “Сега съм аз наред! Дай ми кубчетата, моля!” И ако Тина удря Фабиан с лопатката, то сигурно си има точна причина за това. Може Фабиан да се е разширил прекалено в пясъчника. Или  е избутал багера си в дупката, която Тина дълбаеше и и е попречил на заниманието.

Понякога има точно определени причин

"Така или иначе как трябва да реагираме?" – се питат родителите, когато детето им се опитва да се прави на Рамбо. Най напред трябва за себе си да сте наясно дали детето ви не преживява някакъв критичен период от развитието си. Много често зад избухванията на децата се крият доста обикновени причини:

  • нещо е променило нормалния дневен режим – раждането на братче (сестриче), преместване, смърт на близък човек;
  • може в момента родителите да са под голямо напрежение – нова работа, предстоящо повишение. Много работа и промяна на дневния режим;
  • понякога самите деца имат затруднения да свикнат с нова обстановка – било яслата или детегледачката, или детската градина. Свиват се в себе си и трябва тепърва наново да се научат да се борят за мястото си в групата. Който само преглъща, в един момент няма начин да не избухне.
  • Наръчник за Избухливковци

    • Без обратно насилие
    • С едно шамарче по дупето няма да постигнете нищо. С това само показвате, че силният печели и че може да удря по слабия. Нищо чудно, че имитира възрастните.

    Бъдете последователни

    Вашето дете трябва да запомни, че с насилие няма да постигне нищо. Затова не омеквайте само и само да ви остави на мира. Ако веднъж е минал номера, ще се опитва след това непрекъснато да използва насилието като средство да събуди интереса ви към него.

    Хвалете всяка негова добродетел и добра постъпка

    Подсилвайте с хвалби развитието на детето особено в трудните моменти и му дарявайте много време и внимание. Малкото създание усеща – мама ме намира за страхотен. Така ще получи достатъчно самочувствие и няма да му се налага да крие слабостите си зад Рамбо-имиджа.

    Не събуждайте у другите любопитство

    Уреждайте конфликтите  с детето си без нежелани свидетели (наблюдатели). Така може само да предизвикате подсъзнателно реакция – "Вижте ме колко съм важен!" и да иска пак да повтори изпълнението си.

    Направете от гневните изблици ритуал

    Ако детето ви е гневно, предложете му да удря една възглавница като боксьор. Или една топка пластелин да блъска по масата или да я мачка. А може да помогне като мачка вестници на топка и ги хвърля из стаята.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.