All for Joomla All for Webmasters
Какви са факторите за повишение апетит?
 Фактори, които предизвикват напълняване са: наследствеността, темперамента, апетита и душевното състояние. Спокойното дете, което не се движи много, му остават повече калории, които се трансформират в тлъстини.
 Най-главният фактор е апетитът. Детето с много добър апетит, което обича тестени изделия, естествено ще бъде по-пълно от онова, което обича повече плодове, зеленчуци и месо.
Това повдига въпроса, защо някои деца обичат големи количества висококалорийни храни? Не са известни всички причини за това, но вроденият повишен апетит на децата си проличава още от самото начало. Такива деца се раждат с голям апетит и никога не го изгубват, независимо дали са болни или здрави, дали са спокойни или тревожни, дали предложената им храна е вкусна или не. На 2-3 месеца те са излишно дебели и остават такива поне през цялото си детство.
 Какви са причините?
 Понякога причината може да бъде душевното състояние. Повишеният апетит, който се появява по-късно у децата, в някои случаи е резултатна нарушено душевно равновесие у детето. Това се случва към 7-мата година на детето при деца, които са се почувствали нещастни и самотни. В този период детето се откъсва от близката емоционална зависимост с родителите. Ако то не умее да си създава близко приятелство с други деца, то се чувства изоставено. Яденето на сладки и висококалорийни храни се явява донякъде заместител на това, което му липсва. Възможно е тревогите около училище също да го карат да търси утеха в храната.
 Лекото напълняване е нещо обикновено между 7 и 12 годишна възраст. Съществува нормална тенденции към напълняване в тази възраст, но малко от децата напълняват прекомерно. Повечето остават пълни през двете години на бързо развитие по време на пубертета и по-късно отслабват. Много момичета например без никакво усилие отслабват към 15 години.
 Колкото по-пълно е детето, толкова по-малко изпитва удоволствие от движението и игрите, което пък способства за натрупването на тлъстини. Това е порочен кръг. Той кара детето да не се включва в игри, а в последствие да се чувства отчуждено от другите деца и те започват да му се присмиват.
 Какви мерки може да предприемете?
 Спазването на диета е много трудно. Какво трябва да се прави с излишно пълното дете? Оставянето на диета звучи лесно решение, но всъщност не е. Детето има по-слаба воля от възрастния. Ако майката постави детето на диета, това означава, че цялото семейство трябва да е на диета. В противен случай, пълното дете ще чувства, че към него се отнасят несправедливо, което ще усили апетита му още повече.
 Тактичната майка може да направи много за премахването на съблазнителни храни около детето, без да прави голям въпрос. Вместо бисквити и курабийки тя може да осигури плодове за лека закуска. Може често да сервира негови любими храни, от които не се пълнее.
 За диета обаче е нужно да се води самостоятелен разговор с лекар. Детето не трябва да приема никакви лекарства за отслабване без лекарска препоръка и без редовен медицински контрол.
 Тъй като прекаленото ядене е често пъти признак на самотност, най-полезната мярка е да проверите дали детето се чувства щастливо и доволно в къщи, в училище и сред приятелите си.
 Каква е прогнозата?
 Затлъстяването е сериозен проблем за вашето дете. Ако въпреки вашите усилия то продължава да пълнее, обърнете се към лекар. Диетата трябва да се извършва под лекарски контрол, защото тя може да завърши понякога лошо и представлява опасност през юношеския период.
 Децата с наднормено тегло са застрашени от диабет, повишено кръвно налягане и др

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.