All for Joomla All for Webmasters
детето и слънчевите лъчи? Детската кожа е много нежна и лесно ранима и се нуждае от изключителни грижи и защита. Това важи особено през всички летни месеци, тъй като ултравиолетовите лъчи (UV) на слънчевата светлина докосват непосредствено кожата.

Защо детската кожа се нуждае от специални грижи и защита?
Една от причините е, че детската кожа е много по-тънка от тази на възрастните. Освен това тя не може толкова бързо да образува достатъчно пигмент (т.нар. меланин), който е естествената самозащита от слънчевите лъчи. И накрая - тя не може изцяло да се възстанови след нанесените вреди от UV лъчите.

Табу за бебета
Деца под една годинка изобщо не бива да бъдат директно излагани на слънце!
Те трябва да са леко облечени, като дрешките ги предпазват от палещите лъчи на слънцето и предотвратяват изгарянията на кожата. Мястото за игра навън на децата до 1 годинка трябва да е под сянката.
Кожата на носа, ушите, бузките, ръцете трябва да намажете с подходящо слънцезащитно средство.

Шапка, блузка, панталонки!
Те са най-добрата защита от UV лъчите! Блузката и панталонките трябва да са от леки естествени материи и да не са много широки. Колкото по-плътни и по-тъмни са материите, толкова по-добра е защитата от UV лъчите.

Винаги с крем
Незащитената детска кожа може да понесе слънчевите лъчи не по-дълго от 5-10 минути. Слънцезащитните средства удължават времето, за което кожата може безопасно да се излага на слънчевите лъчи, но при условие че са избрани правилно и че защитният фактор е подходящ.
Слънцезащитният фактор (LSF - Lite Safe Factor) показва доколко може да бъде продължена самозащитната функция на кожата в зависимост от нейния тип. С LSF с индикатор 15 продължителността на излагане става 75 минути (5 минути х LSF 15). По-добре e да използвате само половината от тези 75 мин., за да не се стигне до зачервяване на кожата, което би могло да създаде големи проблеми. Дори и с висок слънцезащитен фактор, децата не бива да стоят на слънце повече от 1-1 1/2 часа.

Кога се нанася слънцезащитният крем?
Нанесете крема или млякото около половин час преди излагането на детето на слънце. Не се опитвайте да пестите слънцезащитните кремове и млека! Намазвайте кожата обилно - слагайте дебел слой от тях и не се колебайте да повторите процедурата!
Неколкократното нанасяне на крем не удължава времето за безопасно излагане на слънце.

Защита и във водата
Слънцезащитното средство трябва да е водоустойчиво! Трябва де е посочена продължителността на защитата във водата.
Кожата на носа е много деликатна. Нейната чувствителност се увеличава, когато детето е във водата, тъй като тя отразява UV лъчите. Ето защо загар се хваща дори, когато се плува. UV лъчите проникват под водата до около един метър дълбочина. Слънцезащитният препарат трябва да се поставя половин час преди детето да влезе във водата. Когато то приключи с къпането, трябва добре да го изплакнете. Отново нанесете слънцезащитния крем, тъй като част от него се е измил във водата.

Избягвайте обедното слънце
Слънцето е най-силно между 11:00 и 15:00 часа. Тогава UV лъчите са най-интензивни и най-вредни. Съветът на експертите е през тези часове децата да играят на неоткрити сенчести места или да имат 1-2 ч. следобеден сън. През ваканциите организирайте игрите и мероприятията през ранните сутрешни или късните следобедни часове.

Слагайте слънчеви очила
Детските очи са особено чувствителни към слънчевите лъчи. Ето защо те трябва да бъдат предпазени с очила, предлагащи минимум 90% UV защита. Можете да ги купите от специалзираните оптични магазини.

Внимавайте, дори когато сте на сянка
Под сянката на чадър или платнище кожата също може да изгори. Процесът е двойно по-продължителен, отколкото при излагане на директно слънце и е в непосредствена зависимост от околната среда и отразяването на слънчевите лъчи. Ето защо детето отново трябва да е добре защитено, дори и да си играе под сянката!

Имайте едно наум
Ако въпреки всички мерки, които сте взели, забележите, че кожата на детето започва да се зачервява - веднага прекратете излагането на слънце и се прибирайте вкъщи! При кожно заболяване трябва да се консултирате с лекар. Той ще ви каже дали слънцето е подходящо за вашето дете и какви предпазни мерки трябва да вземете.

Приемането на достатъчно течности е от особено значение
Грижете се детето ви да приема достатъчно течности. Това е от особено значениe за обмяната на веществата. През горещите дни организмът работи на свръхобороти и за това се нуждае от постоянна поддръжка, за да не се стигне до обезводняване или прегряване. Приемът на повече течности предпазва детския организъм от тези състояния.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.