All for Joomla All for Webmasters
КАК НИЕ, МАЙКИТЕ И ТАТКОВЦИТЕ, БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ, МОЖЕМ ДА  ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА СИ?Има една основна тайна, знаейки която родителите ще успеят да помогнат на отрочетата си през новата година. Работата е там, че едва ли не всеки проблем сега може да изглежда непреодолимо препятствие, пред което детето може да се обезкуражи. Не приемайте това насериозно - и вие, и самите момченца и момиченца сте напълно способни да намерите решение, важно е само да не се поддавате на минутната слабост. Вашата задача, уважаеми възрастни, е да помогнете на сина си или дъщеря си да намери правилния път и да поддържа вярата в собствените си сили. А за това е особено важно вие самите от време на време да се обръщате към детето си за помощ и подкрепа. Не се притеснявайте да искате от малките съвет, интересувайте се от тяхното мнение по един или друг въпрос, давайте им шанс да проявят своята сила, ум, ловкост, самостоятелност.

Трудности според възрастта Малчуганите до 2 години може по-бавно, отколкото се полага, да се учат да седят, да ходят, да говорят, да държат лъжицата и т.н. На децата от 2 до 4 години няма да им е лесно да влязат в колектива, да усвоят правилата на поведение, да установят отношения с връстниците си, с възпитателите и родителите.

За хлапетата от 4 до 7 години ще бъде проблем да различат лъжата от истината, фантазията от действителността. И тази година ще ги тревожи несъответствието между думите на възрастните и техните постъпки. Внимавайте в това отношение, иначе децата ви ще решат, че да се мами не е грях!

У децата от 7 до 10 години може да възникнат различни страхове. Обърнете внимание на това и се постарайте да решавате подобни проблеми незабавно, тъй като впоследствие те могат да провокират нарушения на обмяната на веществата, всевъзможни алергии и прочие болежки.

Момчетата и момичетата от 10 до 12 години ще бъдат обзети от жажда да рушат. Така че няма да е зле да помислите за добър спортен клуб за младите нихилисти - нека те получат възможност да изпуснат парата. Но внимавайте за техниката за безопасност - има голям риск от счупвания, изкълчвания и други подобни. Изобщо за здравето на тези деца трябва да си отваряте очите на четири - за да не пропуснете признаците на заболявания на очите, гръбначния стълб, половата сфера.

Подрастващите от 12 до 15 години ще бъдат твърдо убедени, че са истина от последна инстанция. На тях обаче именно сега ще им е необходимо да разберат какво е добро и какво лошо, да определят къде минава границата между бялото и черното, между доброто и злото. Намирайте време за разговори по вечните теми - обърквайки се в решаването на глобални мирогледни въпроси, тийнейджърът може да стигне до сериозен нервен срив. На младите хора от 15 до 18 години ще им се наложи да преживеят тежки кризи, свързани с несъответствието между желаното и действителното, но като цяло те ще бъдат на висота.

Детска стая или задънена улица?

За да води вратата на детската стая към големия свят, а не в задънена улица, от която малчуганът трудно ще намери изход, играчките трябва да се избират много внимателно през тази година. Основното правило е еднакво за всички - и за кърмачетата, и за подрастващите: всяка игра трябва да помогне за осъзнаването на начините за взаимодействие между човека и света. Малкият / и не много малкият!/ човек трябва да разбере, че светът се променя, когато ние въздействаме върху него, да осъзнае колко дълбоки са връзките между нашите желания и тяхното изпълнение и събитията в живота ни.

Именно в играта може ясно и нагледно да се обясни това. Как? Много просто! Купете на малчугана музикална играчка, заедно с него натискайте всеки клавиш и се “удивлявайте”, “радвайте се”, че едно бутонче предизвиква звучене на висок тон, а друг - на нисък; ако докоснеш един, се чува пеене на птици, а когато натиснеш друг - мучат крави. И помнете: обясненията ви трябва да бъдат кратки и сякаш между другото - защото възпитателните беседи тази година няма да имат никакъв
ефект.

По-големите деца, които вече не се интересуват много от пианото играчка, ще могат да осъзнаят принципите на взаимодействието на човека с околния свят и хората с помощта на ролевите игри и с участие в колективни мероприятия - както с връстници, така и с по-големи от тях.

Ако сте готови да преоборудвате детската стая, отдайте предпочитание на трансформиращите се предмети от мебелировката и интериора - такива вещи ще помогнат на отрочето ви да усвои необходимите му житейски правила.

Къде ни води Кучето

А сега - по няколко напътствени думи за представителите на всеки от дванадесетте зодиакални знака.

ЗВУЧАЩИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ НА ОВЕНА

Ако детето ви още няма 2 години, непременно му купете музикални играчки и ги накачете на различни нива. Нека “засвирят” шкафът и мивката, нека станат музикални вратата или леглото. Всичко това ще озвучат вашите отрочета, когато се доберат до една или друга играчка. Колкото по-скоро се научи вашият наследник да седи, да стои, да ходи, да говори, толкова по-добре ще се развие съдбата му.

Родителите на Овните от 4 до 7 години съветваме да обърнат специално внимание на интериора на детската стая – трансформиращите се мебели са необходими на подрастващия Овен повече отколкото на всеки друг.

На тийнейджърите им предстои да се замислят сериозно за бъдещата си професия. Помогнете им да опитат различни видове дейност, покажете им реални перспективи.

ТЕЛЕШКИТЕ ДЕЛА

Началото и краят на годината са съпроводени с повишена опасност от травми за всички Телци. За най-малките е особено важно правилното хранене през тази година.

На Телците от 2 до 7 години ще им е трудно да се свъртят на едно място. На вашия малчуган задължително ще му трябва компания -помислете къде да му намерите другарчета за игра, иначе няма да избегнете заболяванията.

Ако вашият Телец вече е навършил 5 години, струва си да започнете активно да го подготвяте за училище и да го запишете в спортен клуб.

Водните спортове и приемането на витамини ще помогнат на децата над 7 години и тийнейджърите да решат много проблеми.

СВОБОДНО ПЛАВАНЕ ЗА БЛИЗНАЦИТЕ

Тази година за родителите на живаците Близнаци ще бъде в сила принципът “Вярвай, без да проверяваш”. Началото на годината може да мине доста спокойно, но от март ще възникнат проблеми.

Ако вашето дете е под 4 години, ще има нужда от дълги активни разходки на чист въздух.

На малчуганите от 4 до 7 години не забравяйте да давате витамини. За тях е много важно закаляването. Внимание: възможни са случаи на силно отравяне и заболявания на черния дроб, така че се погрижете за правилното им и безопасно хранене!

Тийнейджърите направо ще вадят родителите си от кожата – те ту ще се месят в личния ви живот, ту ще правят вкъщи клубове, ту ще подаряват на гаджето си парфюма на майка си... Направете така, че на тези “злосторници” да не им остава много време – нека учат езици, нека усвояват някаква професия!

КРИЗИТЕ НА РАКА

Специални препоръки за всяка възраст тук не са необходими - едни и същи проблеми очакват и големите, и малките Раци. Всички те през тази година ще растат не с дни, а с часове, което заплашва с чести емоционални сривове. Покажете на децата си, че и вие можете да плачете и да се смеете, че в живота има място за всякакви чувства. По-често говорете с тях откровено, водете ги на театър, на кино, на концерти. На много Раци ще помогнат заниманията с танци и музика.

СТЪПАЛАТА ЗА ЛЪВА

Тежък период очаква Лъвовете - от малките до големите, при което особено сложна ще бъде първата половина на годината. Малчуганите са заплашени от наранявания, ще им се наложи за първи път да се сблъскат със сериозни забрани и ограничения. Не бива за утеха да пробутвате на чедото си шоколади и скъпи играчки - не пречете на малкия човек да осъзнае законите, по които е устроен животът. Но не бива и да го ругаете за гафовете - много по-важно е да му помогнете да разбере какви действия или постъпки са довели до тъжните последствия.

По-големите деца и тийнейджърите ще разберат, че вчерашните мечти са се изпарили безследно. Стремежът да бъдат в центъра на вниманието ще доведе до отчуждение с връстниците им, затова пък ще им помогне да получат важен урок.

ТРУДНИ ДЕЛНИЦИ ЗА ДЕВИТЕ

Началото на годината не предвещава неприятности, но от март може да се появят проблеми. Най-трудно ще им е на най-малките – за тях има опасност от хранителни отравяния и заразяване на кръвта.

Няма да им е по-лесно на децата от 2 до 6 години - на тях с мъка ще им се удават първите самостоятелни крачки. Вероятни са чести обиди, несправедливо отношение от страна на връстниците им, така че бъдете с тях колкото се може по-нежни!

На децата около 7 години и на тийнейджърите ще им е най-лесно да се адаптират към неприятните обстоятелства. Но внимание: вероятно именно малките Деви ще се опитат да преодолеят стреса с пушене, алкохол, наркотици. Те рискуват при това да се окажат в лоша компания, да започнат да крадат. Изобщо на тези млади хора им е необходим контрол, голяма подкрепа и внимание.

СВЕТЛИ ДНИ ЗА ВЕЗНИТЕ

Малчуганите до две и половина години ще ви носят само радост. Не прекалявайте с възторзите, заемете се с изпреварващото развитие на наследниците си, докато те имат желание и способности.

Родителите на децата от 4 до 8 години трябва да се погрижат за развитието на речта и музикалното им образование. Повярвайте - сред тези хлапета е пълно с истински музиканти!

Тийнейджърите може да помечтаят, да се отпуснат, докато всички объркани неща не се разрешат от само себе си. Не се притеснявайте - те са под надзора на ангел хранител.

УРОЦИТЕ ЗА СКОРПИОНА

2008 година веднъж завинаги ще научи Скорпионите от всички възрасти на правилата на колективната етика. Даже ако вашето отроче току-що се е научило да ходи, подкрепяйте го и му помагайте да се прояви на нивата на обществената дейност. Неизбежни ще бъдат суровата критика, сбиванията, разбитите носове и колене. Но приятните сюрпризи ще бъдат много повече от трудностите. Тази година децата ще заемат призови места на различни конкурси и за първи път ще се влюбят. Моля, нека родителите на тийнейджърите обърнат специално внимание на това! Не забравяйте, че при Скорпиона от любовта до секса има една крачка.

ПОРАСТВАНЕТО НА СТРЕЛЦИТЕ

Всички те тази година ще продължат да порастват и помъдряват по-бързо от останалите. Използвайте тази възможност и ги запишете на някакви курсове, развивайте ги интелектуално и физически. Изобилието от чист въздух и пресни плодове ще помогне на Стрелците да запазят работоспособността си. Не се учудвайте на лавината въпроси не за възрастта им, които ще ви задават подрастващите представители на знака, и им отговаряйте откровено и сериозно. Обърнете внимание на началото на годината – може да се обострят хроничните заболявания, възможни са ангини и простуди. Няколко напрегнати дни очакват децата ви в началото и в края на март. Пикът на проблемите и трудностите ще настъпи в края на август и през септември. Подгответе децата за този период предварително с отдих, закаляване, физически натоварвания и психологическо разтоварване. Особено важен е този период за подрастващите.

ВАКАНЦИЯ ЗА КОЗИРОЗИТЕ

За всички тях годината ще бъде приятна и спокойна. За най-малките това е най-подходящото време да усвоят света на формите и цветовете - нека строят от кубчета, да лепят, да рисуват, да се радват на музикални играчки и разноцветни конструктори.

На децата от 4 до 7 години и на тийнейджърите звездите обещават помощ в обучението - всичко ще потръгне много по-успешно отпреди. В средата на годината е добре да се помисли за интензивни занимания със спорт.

ЗАБЛУДИ ЗА ВОДОЛЕИТЕ

Старайте се в менюто на най-малките да има достатъчно калций и вещества, стимулиращи растежа. Много полезни за децата ви ще бъдат масажът и специалната гимнастика за ръцете и краката.

На децата от 4 до 7 години ще е добре да се преподадат няколко урока по дипломация, да им се обясни що е етика. Потърсете за тях добро танцово студио или музикална школа. Старайте се да пазите децата от всякакъв вид “добри хора”, които ще пожелаят да ги просветят на тема наркотици или секс.

Тийнейджърите ще се сблъскат с разочарования, с неразбиране от страна на връстниците си. На тях ще им се наложи да участват активно в обществения живот на училището, града, семейството. Обърнете внимание на правилното им хранене - възможни са хормонални и храносмилателни разстройства.

РАДОСТИ ЗА РИБИТЕ

Малчуганите до 2 години ще продължават да радват близките си със своята непосредственост и съобразителност. Оставете умилението настрана обаче. Първите три месеца ще е добре да посветите на интелектуалното развитие на малките Риби - дори и да ви се струва, че са умни не за възрастта си. Обърнете специално внимание на речта, учете ги да лепят, да строят, да рисуват.

Заниманията с музика и ръкоделие ще донесат огромна полза на децата от 4 до 7 години.

За тийнейджърите ще е добре да участват в певчески и музикални конкурси. Намерете им добри курсове по чужди езици, постарайте се да им изградите начални професионални навици. И имайте предвид, че тази година ще боледуват само ленивите Риби и онези, които не могат да реагират бързо на променящите се обстоятелства.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.