All for Joomla All for Webmasters
"Не ми пречи! Иди да си играеш!" - колко често звучат подобни думи, когато приготвяме вечерята например и детето се опитва да ни помогне. А когато то порасне, искрено се чудим къде е изчезнало неговото желание.

Инициативата трябва да се поощрява!

Много майки разсъждават горе долу така: "Нищо не може да се повери на детето! Ако вземе да чисти картофи, ще се пореже, ако бърше праха, ще трябва аз да чистя след него още веднъж, ако му дам да замеси тесто, ще изпоцапа цялата кухня с брашно. Животът е пред него, ще има време да се научи на труд." Естествено много по-лесно е вниманието на малчугана да се насочи към игри или просто да му се пусне анимационен филм, а вие да свършите набързо всичката домакинска работа, отколкото да организирате съвместна дейност с това още толкова несръчно малко човече. Имайте предвид обаче, че ако не допускате детето до домакинската работа, неговата инициатива ще угасне, а когато все пак поискате да го научите на любов към домакинството, то ще възприема това като повинност и ще се съпротивлява по всякакъв начин. А ако всеки ден привличате хлапето към работата вкъщи, с времето то ще започне да гледа на нея като на нещо нормално и задължително. И, повярвайте, нито една играчка няма да даде на малчугана толкова богат опит, както участието му в истински съзидателен труд.

Много полезни навици

Привличайки детето си към съпричастност в домакинството, вие ще си отгледате достоен помощник и ще подготвите малкото човече за бъдещия му живот на възрастен. Първо, помощта на родителите за малчугана е важна стъпка към осъзнаване на собствената значимост. Второ, отрочето ви се учи на самостоятелност, инициатива и отговорност. Трето, дори неособено сложните задачи развиват въображението и мисленето.

Защото вършейки работа, детето се замисля какво и как да направи, какви оръдия на труда да използва, запознава се със свойствата на предметите, опознава околния свят, учи се да сравнява, да съпоставя, да анализира.

Практически занимания

Всеки ден намирайте някаква работа по силите на детето или му давайте специална задача.

Най-важното е да не му е скучно. Ако всички задания са интересни и увлекателни, малчуганът ще възприема помощта в домакинството като занимателна игра. А в същността си всичко в живота започва от играта. И добрите навици също.

Млад градинар

Вилата е истински рай за развитие на трудовите навици на детето. Ако отрочето ви още няма четири години, можете да му възложите да събира извадените коренчета в кофа.

През есента, когато садите дръвчета, предложете и на отрочето си да засади фиданка: "Това дръвче ще расте заедно с теб. Ти ще се грижиш за него, то ще стане по-високо, а ти – по-голям."

За по-големите деца може да се направи отделна леха. Идете заедно в магазина - нека вашият наследник си избере лопата, гребло, кофа, лейка /не забравяйте, че инвентарът трябва да съответства на ръста и силите на малчугана/.След това пристъпете към "градинарските" работи.

Преди да посеете семената, може да си поиграете на магазин. Нека детето се научи да различава семената на граха, тиквичките, краставиците, морковите и да избере онези от тях, които иска да отгледа. Периодично му напомняйте, че трябва да полага грижи за своя зеленчук, да наблюдава какви промени настъпват в лехите, дали пръстта не е пресъхнала и т.н. Задавайте му въпроси как вървят нещата в неговия участък.

Весел готвач

В кухнята винаги ще се намери някаква достъпна за възрастта на детето задача. На съвсем малките може да предложите да измият зеленчуците, да обелят варените яйца и картофи, да украсят салатата и сандвичите, нещо да разбъркат и дори да нарежат. А на по-големите може да поръчате приготвянето на цяло ястие! То трябва да бъде лесно и забавно, такова, че детето само да поиска да го опита. В процеса на приготвяне подсказвайте и при нужда помагайте на малкия кулинар.

Малчуганите си падат по приготвянето на десерти от рода на "Пъпешово чудо". Пъпешът се разрязва на две части и се почиства от семето. В отделен съд се разтваря желе според указанието на опаковката. Най-добре е да се ползва желе в два цвята и то да се налее в двете половинки, за да станат по-пъстри. Сложете пъпеша в хладилника, след което го нарежете на резени.

А ето рецептата на необикновени ябълкови сандвичи. Филийки хляб се намазват с тънък слой краве масло, покриват се с ябълкова маса /може да я настържете сами, а ако имате пластмасово ренде - да поверите тази задача на детето/. Отгоре леко поръсвате със захар, покривате с парченца сирене и печете в краве масло от едната страна под капак, докато сиренето не започне да се топи.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.