All for Joomla All for Webmasters
Малчуганите до 3 години страдат от липса на житейски опит и непреодолимо желание да опитат всичко на вкус и на пипане. Те най-често си патят от порязвания и отравяния.

На палавниците в предучилищна възраст е присъщ синдромът на малкото коте: да се промъкнат някъде, без въобще да си правят сметка как ще се върнат обратно.

Насиняванията и цицините ги дебнат буквално на всяка крачка. Освен това те обичат да се запознават с бултериерите на съседите или с уличните кученца...

Учениците активно опознават света. Те обожават да се юркат с велосипеди и да се къпят на непознати места. Най-важно за тийнейджърите е да бъдат по-далече от възрастните и техните напътствия. Резултатите са счупвания и травми. Обяснете на хлапето, че плодовете, листата и цветовете, които вижда в гората, в никакъв случай не бива да се слагат в устата.

Не оставяйте малкото дете нито миг без наблюдение. То може не само да се отрови с нещо, но и да си навлече конюнктивит и други видове алергия.

Ако детето се е отровило

Алгоритъмът на действията е еднакъв както при отравяне с бабиния клофелин, така и при поглъщане на непознати плодове.

1. Отстранете остатъците от отрова от устата му. Увийте пръста си с марля и обработете с него устата на детето отвътре.

2. Промийте стомаха на детето. За целта пригответе преварена вода със стайна температура - толкова литри, на колкото години е малчуганът. Разтворете готварска сол - по супена лъжица на литър. Накарайте детето да изпие тази смес. Солената вода ще пречисти стомаха му. Ако няма повръщане, предизвикайте го.

3. Промийте червата: дайте слабително, направете клизма.

4. След това напоете детето с обикновена преварена вода и му дайте две-три таблетки активен въглен.

5. Ако детето продължава да се чувства зле, извикайте лекар. Не му давайте лекарства, без да сте се консултирали със специалист.
Отровата на пчелите, стършелите и осите съдържа вещества, разрушаващи еритроцитите. Поради отока, възпалението, болката у малчуганите може да възникне дори вторично поражение на бъбреците. Ако детето е ухапано от насекомо:

1. По най-бързия начин извадете жилото с пинсета. Това ще предотврати започващия оток.

2. Протрийте мястото на ухапването с кислородна или тоалетна вода.

3. За премахване на болката сложете на мястото лед или листа от касис, зеле, магданоз.

4. Ако детето е алергично, непременно му дайте някакъв антихистаминен препарат.

Ако детето е ухапано от куче

1. Не се паникьосвайте, а се постарайте да запомните какво е било кучето.

2. Старателно промийте мястото на ухапването с дезинфекциращо вещество - 3- процентна кислородна вода или прясноприготвена сапунена вода. Не ползвайте спирт, тоалетна вода, водка, ракия - те ще причинят на пострадалия още по-силна болка.

3. Обработете кожата около раната с 5- процентна спиртна настойка на йод.

4. Превържете увреденото място с бинт или сложете бактерициден пластир.

5. Незабавно заведете детето до найблизкия медицински пункт. Първо, защото раната трябва да бъде видяна от специалист - може да е необходима операция. Второ, за да се направи противобясна ваксина. Това е задължително, ако животното е “бродяга” или е домашно, но неваксинирано против бяс. Ако кучето е ваксинирано, 10 дни след ухапването го наблюдавайте денонощно. Ако забележите повишено слюноотделяне, нарушения на координацията на движенията, животното вероятно е болно и детето трябва да бъде ваксинирано.

Ако детето има малка травма

1. Първата ви работа е да промиете раната. Използвайте преварена вода, охладена до стайна температура. Ако в раната има трън, песъчинки или нещо друго, извадете ги със сгъната марличка или пинсета.

2. След това обработете раната с 3-процентен разтвор на кислородна вода или бледорозов калиев перманганат. Направете това с помощта на памук, памучна пръчица, навито парченце марля.

3. Обработете кожния участък около раната с йод, но внимавайте да не намажете самата рана.

4. Бинтовайте раната или я покрийте с бактерициден пластир. Превръзката трябва да се сменя всеки ден.

В какви ситуации непременно трябва да заведете детето на лекар? Първо, при загнояване на раната. Ако след известно време детето е усетило пулсираща болка. Второ, ако раната е замърсена. Това става при убождане на ръждив пирон. Най-голямата опасност в случая е тетанусът и е необходим специален серум. Хирургична обработка и слагане на шевове са необходими, ако е пострадало лицето на малчугана и ако кръвотечението не спира.

Падаш, отваряш очи - гипс!

Много деца обожават да се катерят по дърветата и оградите, да карат велосипед, да се люлеят на люлки. Резултатите – счупвания и травми...

Предпазни мерки

Забранете на детето да се качва по дърветата.

Внимателно наблюдавайте малчугана по време на разходка.

Ако детето е паднало

Натъртването само ще мине. Докато счупването е нещо много по-сериозно. Знаете ли как да действате в екстремна ситуация?

1. Първо трябва да определите има ли счупване или не. Неговите признаци са рязка болка при движение, неестествено положение на ръката или крака, силен оток, хрущене на мястото на травмата.

2. В никакъв случай не се опитвайте да намествате сами счупените кости. По-добре сложете на болното място лед или студен компрес. Фиксирайте мястото на счупването в положение, в което детето го боли най-малко - просто го прикрепете с бинт към подходяща шина или дъска.

3. Задължително закарайте детето на лекар.

Спасението на давещите се...

Детето ви още не умее да плува? Значи на плажа трябва да не го изпускате от поглед.
Предпазни мерки Не позволявайте на детето да се къпе само дори на плиткото.

Бъдете пределно бдителни, ако малчуганът плува с надуваем пояс или надуваеми възглавнички на ръцете - запушалките им понякога падат и въздухът излиза. Научете детето какво да прави при схващане - рязко да дръпне към себе си ходилото и да разтрие прасеца.

Не позволявайте на детето да се къпе повече от 10 минути - много висок е рискът от умора и преохлаждане.

Разрешавайте на детето да плува и да се гмурка само покрай брега.

Ако детето е започнало да се дави

1. Извадете веднага задавилото се дете от водата.

2. Освободете дихателните му пътища от пясъка и тинята. Ако можете, хванете го за краката, вдигнете го нагоре и го тръснете.

Ако е по-тежко, преметнете го с лицето надолу през коляното си и натиснете с коляно
корема му.

3. Обърнете детето по гръб и го положете на твърда повърхност.

4. Ако липсва дишане, направете изкуствено: Дълбоко поемете въздух и, покривайки
устата и носа на детето, издишайте.

5. Спешно извикайте спасител или лекар.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.